fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Løvetann, eller Taraxacum officinale, er en planteslekt som er utbredt over store deler av Jorden, men mest på den nordlige halvkule. Løvetann har lenge vært brukt som folkemedisin både i Europa og blant nordamerikanske indianere. Løvetann er rik på både mineraler og proteiner, og husdyrene spiser den gjerne. Den kan være en viktig næringskilde både for ville dyr og pollinerende insekter.

Løvetann er en svært hardfør og livskraftig plante, som kan benytte seg både av dyrket jord og plasser hvor andre planter ikke har lyst å gro, som avfallsplasser, togbaner, eller en liten sprekk i asfalten. En eneste løvetannblomst kan lage over 200 frø, som lett sprer seg over store områder med vinden. Den kan også gro en hel ny plante fra en eneste liten bit rot, så derfor kan den være svært vanskelig å bli av med i hagen, dersom en trekker opp planten men ikke får med seg hele den lange, kraftige rota.

Løvetann i kulturen

Løvetann har i mange kulturer og tidspunkter vært kjent for sin magiske og symboliske betydning. I Norge og andre nordiske land kan løvetann være en del av folkeminnelser og traditioner.

Symbolik: Løvetann kan symbolisere solen, månen og stjernene. Denne fascinerende planten blir født som en kule av gule fibre, lik solen som gir oss liv. Senere får den en rund, luftig, sølvaktig form, som månen på sommernetter.

Folkesagn og fortellinger: i Hardanger forteller folk enda historien om gutten som fikk juling av faren sin fordi han plukket en løvetann i tunet. En så gild plante skulle nemlig få stå i fred!

Folkeminnelser: I siste strofe av diktet “Løvetannen” av Inger Hagerup blir symbolikken bak løvetannen slått fast: Slik, venner, farer livet med all verdens løvetenner. Først blir de ild, så blir de sne, og siden gamle menner. Løvetannen er et symbol på mennesket.

Tradisjoner: Løvetann kan også være en del av tradisjoner og festligheter, hvor den brukes som en del av musikk og kultur. For eksempel arrangeres Løvetann-festivalen i Oslo, hvor løvetann brukes som et symbol på sommer, sol, og en følelse av frihet og glede.

Løvetann for miljøet

Løvetann kan være viktig for miljøet i Norge på flere måter. Her er noen eksempler:

Ugress: Løvetann opptrær som ugress i eng og beite, og kan være vanskelig å utrydde. Dette kan bidra til å holde markene frisk og tilbakeholdt mot overbeiting.

Biodiversitet: Løvetannslekten er stor, med 370 kjente arter i Norge. Dette artsmangfoldet kan bidra til å styrke ekosystemets stabilitet og ressurser.

Skogbruk og klima: Løvetannplantene er vanlige planter i fjellene i Norge. De kan hjelpe med å forbedre skogbruket og bidra til å holde skogene frisk. Skogen er vårt viktigste karbonlager og absorberer hele 20 millioner tonn karbondioksid per år. Dette spiller en viktig rolle i klimaendringene.

Jordforbedring: Løvetann kan være en nyttig plante i hagen, da den kan bidra til biodiversiteten og som tilførsel av næring til jorden. Løvetannen er også en nyttig gjødsel for andre planter og kan hjelpe med å forbedre jordforholdene. Løvetann kan skaffe seg kalsium og bor fra jord hvor disse to næringsstoffene er blokkert på grunn av hemmet jordliv som ofte skyldes pakket og strukturskadet jord. Den kraftige rota graver seg enkelt ned på plasser hvor andre planter finner det vanskelig å bo, og kan lufte og luke harde grasmarker, og gjør vanskelige næringsstoffer mer lettilgjengelige.

Pollinering: Løvetann er en bra valg for ville pollinatorer som bier, humler og sommerfugler. Disse insekterene trenger både pollen og nektar som larvene deres spiser tidlig på våren. Løvetann blomstrer tidlig om våren og gir tilgang til disse nødvendige ressursene. Pollinering er et essensielt prosess for planter og avlinger. Mer enn 75 prosent av global matproduksjon er avhengig av pollinering av insekter. Ville pollinatorer er også en del av det biologiske mangfoldet, som er viktig for å opprettholde en balans i naturnivåene og økosystemet.

Løvetann for helsen

Løvetann kan være god i salat og har mange helsefordeler. Den har en bitter smak, som er mer intens enn ruccola. Derfor brukes ofte de unge bladene, gjerne tidlig om våren før de har begynt å bli grønne, for en litt mildere og mer salatlignende smak.

Løvetann er kjent for sin vanndrivende og betennelsesdempende egenskaper, og den inneholder næringsstoffer som karbohydrater, vitaminer, mineraler, fiber, betakaroten, jern og kalsium. Dette gjør at løvetann kan bidra til å forbedre øyehelsen og bekjempe anemi.

Den er mest kjent for sine vanndrivende og antiinflammatoriske egenskaper, samt for å være rik på vitaminer, mineraler og fiber. Her er noen av løvetanns viktigste fordeler:

 • Vanndrivende effekt: Løvetann kan hjelpe med å bekjempe væskeansamlinger i kroppen, noe som kan være nyttig for personer som har problemer med å holde opp med vanninnholdet.
 • Leverfunksjon: Den har en positiv effekt på leveren, kan beskytte mot betennelse og bidrar til å regulere galleproduksjonen.
 • Gastroparese: Løvetann kan hjelpe med å forbedre tarmbevegelsene og bidrar til å oppnå optimal eliminering av avfallet.
 • Anemi: Den inneholder jern, magnesium og kalsium, som er nødvendige næringsstoffer for å oppbygge røde og hvite blodceller.
 • Øyehelsen: Løvetann kan bidra til å forbedre øyehelsen på grunn av dens høy innhold av vitamer.
 • Hudproblemer: Den har antioksidantene som kan hjelpe med å bekjempe hudproblemer.
 • Betennelse: Løvetann kan hjelpe med å lindre betennelse på grunn av dens antiinflammatoriske egenskaper.

Selv om løvetann har mange positive fordeler, er den ofte undervurdert i samfunnet. Det er viktig å merke seg at løvetann ikke skal brukes som en substitusjon for konsekvent medisinsk behandling, spesielt hvis du har alvorlige sykdommer. For eksempel kan løvetannrot brukes som et supplement til å stimulere eliminering av oppsamlet væske i kroppen, men det er viktig å følge rådgivningen fra et ekspert for å sikre at den brukes på en sikker måte. I tillegg kan løvetannrot brukes til å bekjempe gastroparese og anemi, og den har også en betydelig effekt på leverfunksjonen. Det er også viktig å merke seg at løvetann ikke er et panacea, men en del av et balansert livsstil med god kost og aktivitet.

Løvetann i matlaging

Løvetannblad minner om ruccola eller spinat, men du kan altså bruke hele planten. Rota kan for eksempel ristes og brukes som kaffesubstitut, og blomstene kan pynte opp maten på samme måte som andre blomster, eller brygges til te.

 • Løvetannsalat: En mettende og deilig salat med spennende smaker. Du kan bruke bakte beter og rotgrønnsaker med honningristede valnøtter, spekemat, geitost, bringebærvinaigrette og masse saftig løvetann. For eksempel kan du servere spekematen ved siden av salaten for en rik og balansert måltid.
 • Syltet løvetann: Du kan lage syltet med løvetannknopper og bruke den klart i salaten. Dette gir en søt og smakfull karakter til salaten.
 • Suppe av løvetann: En varm og smakfull suppe som kan inkludere løvetann, løk og gulrot. Dette er en god måte å bruke løvetann i en varm rett.
 • Løvetannkjeks: En nyttig og smakfull kjeks som kan være en god alternativ til vanlig kake eller brød.

Løvetann kan også lages til sirup, te, vin og alt mulig annet.

Anbefalte artikler