fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.


Hva hadde egentlig Hippokrates, den greske grunnleggeren av vestlig medisin, å si om mat og helse?

«La mat være din medisin, og la medisin være din mat.» Dette berømte sitatet tilskrives ofte Hippokrates. Men, som forskning av Diana Cardenas i 2013 viser, kan ikke dette sitatet finnes noe sted i Hippokrates’ skrifter. Diana Cardenas oppdaget at sitatet begynte å dukke opp fra 1926 og utover, og begynte virkelig å bli populært på 1970-tallet.

Det er imidlertid gode grunner til at sitatet går rundt. Hippokrates betraktet ernæring som et av hovedverktøyene en lege kan bruke. Mer enn det, kosttiltak spiller en hovedrolle i den opprinnelige eden til Hippokrates. I moderne oversettelser av eden er den sentrale betydningen av kosthold ofte noe skjult. Wikipedia gjør det for eksempel til: «Jeg vil bruke behandling for å hjelpe syke i henhold til min evne og dømmekraft, og aldri årsake skader eller feilhandlinger.»

Men den opprinnelige greske eden, bokstavelig oversatt, sier: «Jeg vil bruke kostholds- og livsstilstiltak for å hjelpe de syke etter beste evne og dømmekraft; Jeg vil beskytte dem mot skade og urettferdighet.»

Kostholds- og livsstilstiltakene er bare ett ord på gresk, διαιτήμασί (uttales som «deaytimasy»). Du kjenner kanskje igjen ordet «diett» der inne. Det betyr like mye som et livsstilsregime, med fokus på kosthold. Trening er også en del av det. Noen ganger blir det bare oversatt som: kostholdstiltak.

I en annen tekst av Hippokrates, «De Alimento», er det en annen uttalelse om mat, som lyder: «I mat kan man finne utmerket medisin, i mat kan man finne dårlig medisin; godt og ondt er relativt.»

Med litt fantasi kan dette leses som: noen matvarer kan kurere deg, andre matvarer kan gjøre deg sykere; effekten kan variere fra sak til sak.

Hippokrates så ikke på mat og medisiner som en og samme ting. Men det er tydelig fra Hippokrates skrifter, at kosthold og livsstilsregime var i sentrum av hans tanker om ansvaret til en lege og verktøyene for behandling som en lege kan bruke.

Trening var også en del av det. Hippokrates var en sterk talsmann for å gå turer. «Å gå er en naturlig trening, mer enn noen annen form for fysisk trening.» Spesielt en spasertur etter middag ble ansett for å være veldig nyttig av Hippokrates.

Hans råd var enkelt; hvis du er ferdig med å spise, ikke glem å ta en fin tur. «Det forhindrer oppfetting av magen», sa Hippokrates rundt 400 f.Kr.

Anbefalte artikler