fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Våren bringer med seg en fornyelse av naturen, og blant de første trærne som våkner til liv er bjørken. Denne tiden på året gir oss også en unik mulighet til å høste en av skogens skjulte skatter: bjørkesirup. Er du kanskje heldig nok å ha en fin gammel skoglund i nærheten av deg? Der vokser sikkert noen skikkelig fine gamle bjørketræ som ble brukt for saften sin i gamle dager. Det var også vanlig å kutte trærne på en spesiell måte, sånn at beitende dyr kunne få tak i friskt løvverk tidlig om våren når det fantes lite annet beite.

Nå våkner også hassel, or, og selje, som er viktige for ville bier, humler, og andre pollinerende insekter. Disse er ikke bare viktige for den biologiske mangfoldigheten, men også for matproduksjon og naturlige økosystemer. Det er viktig å bevare og fremme slike naturlige habitater for å støtte både ville pollinatorer og landbruket.

Høsting av Bjørkesaft

Mine naboer er heldige nok å ha store, fine bjørketrær på tomten sin, og tydeligvis kløkt nok til å bruke de. Dette er bilder fra oppsamlingen deres.

Bjørkesaft samles i de tidligste vårmånedene, vanligvis fra midten av mars til midten av april, når nattetemperaturene er under frysepunktet, og dagtemperaturene stiger over. Dette varierer selvfølgelig med hvilken del i landet du er i, sesongen starter litt tidligere i sørlige strøk.

Saften i trærne stiger om våren, som forberedelse for nytt liv og sommer, og kan da samles inn. Trærne produserer stort sett mye mer saft enn det de sjøl trenger, for å regne med rovdyr og andre interesserte, så du kan fint samle bjørkesaft med god samvittighet. Du er faktisk med i regnskapet til bjørken allerede!

Prosessen krever et sunt bjørketre med en diameter på minst 25 cm. Et lite hull bores i treet, og en beholder plasseres for å samle opp saften som drypper ut. Hvis en samler saft fra for unge, gamle, eller syke trær, så kan de ta skade og dø- se derfor opp med å samle fra trær som kanskje sliter litt eller er veldig «nye».

Ja, vi elsker dette treet (jeg er fra Åland)

Jeg fikk altid høre som barn at bjørken lagde tannkrem, og at «tannkremen» steg i treet om våren. Dette er jo bittelitt feil, men det kan jo veldig fint hende at jeg som barn misforsto de voksne, eller at de prøvde å forenkle ting litt. Xylitol er et sukkeralkohol som utvinnes fra bjørk, og som har en spesiell betydning i Finland (og på Åland) da landet var pioner innen forskning på xylitol og dets helsefordeler.

Finland var det første landet som utviklet xylitol-søtet tyggegummi i samarbeid med Universitetet i Åbo på 1970-tallet. Xylitol er en del av den finske kulturen og brukes bredt i produkter som tyggegummi og tannpleieprodukter for å fremme tannhelse. I Norge har også xylitol blitt populært, spesielt på grunn av dets positive effekter på tannhelsen og som et sukkeralternativ for diabetikere.

Xylitol utvinnes vanligvis fra xylose, som er et sukker som finnes i mange plantefibre, inkludert bjørk og maiskolber. Bjørkesirup inneholder naturlig sukkerarter som fruktose og glukose, men ikke xylitol. Xylitol er et sukkeralkohol som kan utvinnes fra bjørk, men det er ikke naturlig tilstede i bjørkesirup. Det må altså utvinnes videre for å kunne benyttes, og du kan desverre ikke tappe «tannkrem» direkte fra treet sjøl, selv om dette er den viktigste kilden til xylitol i nordiske land.

Bjørken har en sterk symbolsk og kulturell betydning i de nordiske landene, inkludert Åland. Den representerer lys, fornyelse og begynnelsen på våren. Tradisjonelt har bjørkesaft blitt samlet og brukt både som en næringsrik drikk og kokt ned til sirup for bruk i matlaging. På Åland, som i resten av Norden, kan bjørken og dens produkter være knyttet til gamle tradisjoner og folklore.

Xylitol er bra for tennene og helsen av flere grunner:

  1. Forebygger Plakk: Xylitol hindrer bakterier i å feste seg til tennene og reduserer dermed plakkdannelse.
  2. Reduserer Syreangrep: Når bakterier fordøyer sukker, produserer de syrer som kan skade tennene. Xylitol kan ikke fordøyes av disse bakteriene, så det hjelper med å forhindre syreangrep.
  3. Bekjemper Hull i Tennene: Fordi xylitol ikke kan fordøyes av bakterier som forårsaker hull, hjelper det med å beskytte mot tannråte.
  4. Reparerer Tannemalje: Xylitol bidrar til å nøytralisere pH-nivået i munnen, noe som fremmer remineralisering og kan hjelpe med å reparere skadet tannemalje.
  5. Forbedrer Ånde: Xylitol forhindrer bakterier i å produsere de stoffene som gir dårlig ånde etter inntak av sukker.

Bjørkesirup er mer enn bare en søtning; det er en bærer av historie, kultur og naturmedisin. Når vi nyter denne gyldne nektaren, deltar vi i en århundregammel tradisjon som feirer vårens ankomst og naturens syklus.

Ren bjørkesaft for ren helse

Bjørkesaft er kjent for sine helsefremmende egenskaper. Den er rik på mineraler som magnesium og mangan, og inneholder også antioksidanter som kan bekjempe oksidativt stress i kroppen. Noen studier tyder på at bjørkesaft kan støtte hjertehelsen, redusere leddsmerter og fremme sårheling.

Bjørkesirup er en allsidig ingrediens som kan brukes i alt fra matlaging til naturlig hudpleie. Den har en særegen smak som passer godt sammen med både søte og salte retter. I tillegg til å være en smakstilsetning i mat, brukes bjørkesirup også i kosmetikkprodukter på grunn av sine fuktighetsgivende egenskaper.

Bjørken har en rik kulturell historie og er dypt forankret i folklore og tradisjoner. I norrøn mytologi symboliserer bjørken begynnelse og fornyelse. I mange kulturer har bjørkesaft vært brukt som en forfriskende drikk og til og med omdannet til vin, grøt, og øll.

Her ligger fortsatt snøen, og det kom enda litt mer i starten av uka. Dermed er sesongen kanskje litt tidlig for bjørkesaft. Men! Det er i dette tilfellet bedre å være tidlig enn sein. Bjørketrær tar tid for å helbrede sine sår, og hvis du allerede har et hull og ein slange inni, så er du god for hele våren mens saften stiger. Hvis du er for sein, derimot, så kanskje saften allerede er «ferdig» eller så kan du påføre ekstra skade på treet siden alle biller kan ha våknet opp senere om våren og gjerne angriper friske sår. Et lite hull tidlig om våren er greit, det kan treet fort ordne opp i sjøl, men et nytt sår som blir større av billeangrep sent i mai kan fort ta livet av det. Er du for sein? Da må du vente til neste år, desverre.

Nå er også en god tid for frøsåing. Jeg har bygget meg en svært enkel benk for pottene mine, siden det er lite plass inni kjellerleiligheten jeg bor. Jeg håper på en god vår med mye sol og regn, sånn at plantene våre gror store og fine. Men en kan aldri stole på aprilværet, det er så sant det er sagt.

Hva har du sådd hittil? Hvordan forbereder du deg ellers om våren? Kommenter gjerne! Husk at jeg lærer meg minst like mye av dere, som omvendt. Ha en flott vår!

Anbefalte artikler