fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Forkjølelse!

Jada, jeg er jo heller ikke noe superhelt som aldri blir syk eller forkjølet. Nå som vinterkulden har satt inn, og jeg dessuten har vært rundt mye folk i det siste (tatt bussen flere ganger, vært på skole, jobb, julemarked, etc) så har jo ikke jeg heller klart å unngå det allminnelige rhinoviruset. Her deler jeg noen av tipsene mine mot forkjølelse.

Forkjølelse er en av de mest vanlige sykdommene som rammer oss, spesielt i vinterhalvåret. Det er en virusinfeksjon som gir symptomer som vondt i halsen, nysing, snue, hoste og feber. Det finnes ingen kur mot forkjølelse, men det finnes måter å lindre plagene på. I denne bloggposten skal jeg dele noen tips om hvordan du kan bruke naturmedisin for å forebygge og behandle forkjølelse.

Hva er naturmedisin?

Naturmedisin er en samlebetegnelse for ulike typer behandlinger som bruker naturlige ingredienser, som planter, urter, honning, eddik og oljer. Noen naturmedisiner har lang tradisjon i folkemedisinen, mens andre er basert på nyere forskning. Naturmedisin kan ha både forebyggende og lindrende effekt på forkjølelse, ved å styrke immunforsvaret, bekjempe bakterier og virus, redusere betennelse og slim, og lindre smerte og ubehag.

Hvordan bruke naturmedisin mot forkjølelse?

Det finnes mange naturmedisiner som kan hjelpe mot forkjølelse, men her skal jeg nevne noen av de mest populære og effektive. Husk at naturmedisin ikke erstatter legebesøk eller medisiner hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer. Rådfør deg alltid med legen din før du bruker naturmedisin, spesielt hvis du er gravid, ammer, har allergier eller bruker andre medisiner.

FAVORITTEN MIN:

Kyllingsuppe

Det er flere grunner til at kyllingsuppe er vanlig å spise ved forkjølelse. En av dem er at kyllingkraft inneholder mineraler som kan stimulere immunforsvaret, som for eksempel sink. Sink er et sporstoff som er viktig for å opprettholde en sunn hudbarriere og for å aktivere hvite blodceller som bekjemper infeksjoner.

En annen grunn er at kyllingsuppe kan ha en antiinflammatorisk effekt på luftveiene, noe som kan redusere hevelse, slim og irritasjon. Dette kan gjøre det lettere å puste og lindre sår hals og hoste. En tredje grunn er at kyllingsuppe kan gi næring og hydrering til kroppen, noe som er viktig for å holde seg frisk og sterk.

Kyllingsuppe inneholder også vitaminer og antioksidanter som kan styrke immunforsvaret og beskytte mot frie radikaler. Kyllingsuppe er altså en god matvare å spise når du er forkjølet, både for å forebygge og behandle sykdommen.

OPPSKRIFT PÅ MEDISINSK KYLLINGSUPPE:

Kyllingsuppe er en klassisk rett som kan varme opp kroppen og lindre forkjølelsessymptomer. Ved å bruke hele kyllingen til å koke kraft, får du en rik og smakfull suppe som også er næringsrik.

Ved å tilsette naturmedisinske urter som løk, hvitløk, ingefær, chili og andre krydder, får du en suppe som kan stimulere immunforsvaret, bekjempe infeksjon, redusere betennelse og slim, og lindre sår hals og hoste.

Her er en enkel oppskrift på kyllingsuppe mot forkjølelse som du kan lage selv:

Ingredienser:

 •   1 hel kylling (ca. 1,5 kg)
 •   3 liter vann
 •   2 løk
 •   6 fedd hvitløk
 •   5 cm ingefær
 •   2 gulrøtter
 •   2 stilker selleri
 •   1/4 kål
 •   1 rød chili
 •   2 laurbærblad
 •   1 ts salt
 •   1/2 ts pepper
 •   1/2 ts gurkemeie
 •   1/4 ts timian
 •   1/4 ts rosmarin
 •   1/4 ts oregano
 •   1/4 ts basilikum
 •   1/4 ts persille
 •   2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:

Rensk eller tin opp kyllingen dersom det trengs og legg den i en stor gryte. Hell over vann så det dekker kyllingen. Kok opp og skum av skummet som dannes på overflaten.

Skrell og grovhakk løk, hvitløk og ingefær. Tilsett dem i gryten sammen med laurbærblad, salt, pepper, gurkemeie og andre krydder. La kyllingen koke på lav varme i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra beina.

Ta kyllingen ut av gryten og legg den på et fat. La den avkjøle litt før du plukker av kjøttet og fjerner beina og brusket. Del kjøttet i mindre biter og sett det til side.

Skrell og skjær gulrøtter i skiver. Skjær selleri, kål og chili i biter. Tilsett dem i gryten og kok opp. La grønnsakene koke i ca. 20 minutter, eller til de er møre.

Tilsett kyllingkjøttet og sitronsaften i gryten og rør godt. Smak til med mer salt, pepper eller krydder etter ønske. Jeg liker å lage en skikkelig sterk gryte når jeg er forkjølet, og tilsetter gjerne ekstra krydder som koriander, sitrongress, szechuanpepper og nellik for en mer asia-inspirert smak. Jeg er også fryktelig glad i hvitløk, så for min del finnes ingen begrensinger på hvor mye hvitløk en kan bruke i suppen. Hvitløk er jo så utrolig sunt!

Server kyllingsuppen varm med brød, knekkebrød, byggryn, poteter eller ris. Nyt den deilige og sunne suppen som kan hjelpe deg med å bli kvitt forkjølelsen litt fortere. Den går også utmerket å spise helt uten tilbehør, spesielt når en er syk og kanskje har litt dårlig apetitt.

SIRUPER, VARME DRYKKER, OG ANDRE KNEP

Det finnes mange ting en kan gjøre for å mildre forkjølelsessymptomer. Her er noen veldig enkle og populære eksempler.

Honning

Honning er et av de eldste og mest kjente naturmedisinene mot forkjølelse.

Honning har antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, og kan lindre sår hals og hoste.

Honning kan spises alene, blandes med varmt vann eller te, eller brukes i hjemmelagde siruper.

Her er en enkel oppskrift på en honningsirup som du kan lage selv:

 • Bland 1 dl honning, 1 dl sitronsaft og 2 ss revet ingefær i en kjele.
 • Kok opp blandingen og la den småkoke i 10 minutter.
 • Sil blandingen og hell den i et glass eller en krukke.
 • Ta 1 – 2 ts av sirupen hver 2 – 3 time ved behov.

Hvis du heller vil ta dette som varm drikke, halver ingrediensene og tilsett to desiliter med vann før du koker opp. Da kan dette drikkes som te.

Ingefær

Ingefær er en kraftig naturmedisin som kan hjelpe mot forkjølelse. Ingefær har antiinflammatoriske og slimløsende egenskaper, og kan redusere hevelse og irritasjon i luftveiene. Ingefær kan spises rå, kokes til te, eller blandes med honning og sitron.

Her er en enkel oppskrift på en ingefærte som du kan lage selv:

 • Skrell og skjær en 5 cm lang bit av ingefær i tynne skiver.
 • Kok opp 8 dl vann i en kjele og tilsett ingefærskivene.
 • La blandingen trekke i 15 – 20 minutter.
 • Sil blandingen og tilsett honning og sitronsaft etter smak.
 • Drikk 1 – 2 kopper av teen hver dag.

Løk

Løk er en grønnsak som har antibakterielle og slimløsende egenskaper, og kan hjelpe til med å rense luftveiene og fjerne slim. Løk kan spises rå, kokes til sirup, eller legges under puten om natten.

Her er en enkel oppskrift på en løksirup som du kan lage selv:

 • Skrell og skjær en stor løk i små biter.
 • Legg løkbitene i en bolle og dryss over 2 – 3 ss sukker.
 • La blandingen stå i 12 timer eller over natten.
 • Sil blandingen og hell den i en glassflaske.
 • Ta 1 – 2 ss av sirupen hver 2 – 3 time ved behov.

Eukalyptus

Eukalyptus er en plante som har antiseptiske og slimløsende egenskaper, og kan åpne opp en tett nese og lette pusten. Eukalyptus kan inhaleres som damp, dryppes på et lommetørkle, eller smøres på brystet.

Her er en enkel oppskrift på en eukalyptusdamp som du kan lage selv:

 • Kok opp en stor gryte med vann og tilsett 10 – 15 dråper av eukalyptusolje, eller peppermynteolje, eventuellt begge deler.
 • Ta gryten av varmen og plasser den på et bord eller en stol.
 • Legg et håndkle over hodet og bøy deg over gryten.
 • Pust inn dampen i 10 – 15 minutter.
 • Gjenta opp til 2 – 3 ganger om dagen.

Jeg bruker også uttrekk av eukalyptus og peppermynte i min vintersalve, og smører denne rundt nesen og munnen min nå som jeg er forkjølet. Dette hjelper pusten, og mildrer dessuten tørrheten og irritasjonen som kommer av at jeg snyter meg mye og ofte. Denne salven beskytter dessuten huden mot kulde og føles varmende, pleiende, og god.

NB! Denne behandlingen er reservert voksne. Små barn bør ikke bruke eukalyptus- eller peppermynteolje på denne måten, og heller ikke smøres rundt munn/nese med disse oljene, siden de er alt for sterke for små barn. Små barn og spedbarn kan få alvorlige pustevansker dersom de inhalerer sterke eteriske oljer. 

Er det noe jeg kan gjøre for å lindre sår hals og hoste?

Drikk varm drikke som te eller varm sitronvann med honning. Varmen fra drikken kan bidra til å løsne slim og redusere irritasjon i halsen, mens honning har naturlige antibakterielle og beroligende egenskaper.

Det finnes også mange urter som kan brukes mot hoste, for eksempel solhatt, apotekerkattost, sisselrot, legestokkrose, filtkongslys, med flere.

Ta en teskje honning, enten alene eller i en kopp varm te, for å lindre sår hals og tørr hoste. Honning skal ikke gis til barn under 1 år på grunn av risiko for spedbarnsbotulisme, en alvorlig infeksjonssykdom.

Bruk sugetabletter eller pastiller som har en lindrende effekt på hoste og sår hals. Disse produktene inneholder ofte ingredienser som mentol, eukalyptus eller honning, som har en beroligende effekt på luftveiene. «Kongen av Danmark»-drops inneholder uttrekk av legestokkrose.

Bruk en luftfukter for å øke luftfuktigheten og lindre tørrhoste. Fuktig luft kan bidra til å fukte slimhinnene i nese og hals, og redusere irritasjon forårsaket av tørr luft.

Ta smertestillende midler som paracetamol eller ibuprofen for å lindre sår hals og feber. Disse midlene kan også dempe hosterefleksen og gjøre det lettere å sove.

Unngå røyking og røykfylte lokaler. Røyking kan forverre hoste og forårsake ytterligere helseproblemer. Det er viktig å unngå både aktiv og passiv røyking for å lindre hoste.

Det finnes også mange produkter med solhatt på markedet, mer kjent medisinsk under sitt latinske navn Echinacea. Denne urten har vist seg effektiv mot både hoste og forkjølelsessymptomer.

Andre lure forebyggende tiltak:

Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte med flytende såpe og vann. Har du ikke tilgang til vann, kan du bruke hånddesinfeksjonsmiddel.

Sørg for å få nok søvn. Det er funnet en sammenheng mellom lite søvn og forkjølelse.

Spis sunt og variert. Flere vitaminer og mineraler har vist å ha en styrkende effekt på immunforsvaret, slik som for eksempel C vitamin og D vitamin.

Unngå kontakt med mennesker som er forkjølet, hvis det er mulig. Hvis du er forkjølet selv, kan du advare andre mot å komme for nær deg.

Hold deg varm og unngå å fryse. Særlig ser det ut til at kalde føtter øker risikoen for å bli forkjølet, så det er lurt å holde seg god og varm på bena.

Ha god hostehygiene. Host eller nys i et papirlommetørkle som du kaster etterpå, eller i armkroken. Vask hendene godt etterpå. Dette begrenser spredningen av viruset til andre.

VIKTIG!

Hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer, bør du kontakte lege for å utelukke andre årsaker til hoste, som for eksempel astma, KOLS, lungebetennelse eller kikhoste. Noen lungesykdommer kan være svært alvorlige dersom du ikke tar legehjelp så snart som mulig, og derfor er det viktig å ikke bruke urter og «kjerringråd» til å utsette viktig legebehandling, dersom årsaken til hosten kan være noe annet enn helt vanlig forkjølelse. Dette gjelder spesielt personer med andre sykdommer som astma, hjerteproblemer eller diabetes, eldre personer, små barn, gravide, og personer som røyker eller har vært røykere.

Hva har egentlig kulde med

forkjølelse å gjøre?

Kulde er ikke en direkte årsak til forkjølelse, men det kan gjøre deg mer utsatt for å bli smittet av forkjølelsesvirus. Det er flere grunner til det:

Kulde kan irritere slimhinnen i nesa, som er den ytterste delen av luftveiene. Da svulmer slimhinnen opp og produserer mer slim, noe som gir rennende nese. Dette kan redusere slimhinnens beskyttelse mot virus og bakterier, og gjøre det lettere for dem å komme inn i kroppen.

Kulde kan også påvirke immunforsvaret, som er kroppens forsvar mot infeksjoner. Når du fryser, trekker blodårene i huden seg sammen for å holde på varmen. Dette kan redusere blodtilførselen til slimhinnene i luftveiene, og dermed svekke immunforsvarets evne til å bekjempe virus og bakterier.

Kulde kan også endre virusenes egenskaper, slik at de blir mer smittsomme. Noen forkjølelsesvirus overlever bedre i kulde, og kan bli mer stabile og aktive. Noen viruser formerer seg fortere i kjølige temperaturer. Når du puster inn kald luft, kan virusene feste seg lettere til slimhinnen i nesa og forårsake infeksjon.

Derfor er det lurt å holde seg varm, spesielt på bena, når det er kaldt ute. Det kan også hjelpe å drikke varm drikke, som te eller suppe, for å varme opp kroppen og slimhinnene. Hvis du allerede er forkjølet, kan du lindre symptomene ved å bruke slimhinneavsvellende midler, smertestillende midler eller hostemedisiner. Du bør også drikke nok væske, hvile godt og unngå kontakt med andre som er syke.

Urtemedisiner mot hoste, sår hals, og forkjølelse

Det finnes flere urter som kan hjelpe mot hoste, både tørrhoste og slimhoste.

Noen av de mest kjente og effektive urtene er:

 • Solhatt er en plante som har immunstimulerende og betennelsesdempende egenskaper, og kan bidra til å forebygge og forkorte varigheten av forkjølelse og hoste.
 • Apotekerkattost er en plante som har slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å løsne slim og lindre hoste.
 • Timian er en plante som har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å rense luftveiene og lindre hoste.
 • Filtkongslys er en plante som har lindrende og beroligende egenskaper, og kan bidra til å redusere irritasjon og sår hals som følge av hoste.
 • Lakrisrot er en plante som har slimløsende, betennelsesdempende og smertestillende egenskaper, og kan bidra til å fjerne slim og lindre hoste.
 • Sisselrot kan være bra for hoste. Sisselrot har slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å løsne slim og lindre hoste.
 • Peppermynte kan også være bra for hoste, da den har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å rense luftveiene og lindre hoste.
 • Hageiris kan ha en lindrende effekt på hoste, da den inneholder iridin, som er et stoff som virker slimløsende og betennelsesdempende.
 • Legestokkrose kan være bra for hoste, da den har lindrende og beroligende egenskaper, og kan bidra til å redusere irritasjon og sår hals som følge av hoste. En vanlig måte å bruke legestokkrose på, er å ta en spiseskje av roten og la det trekke i en halv liter kaldt vann i 3-4 timer, for deretter å siles. Etter frasilingen kan uttrekket varmes og eventuelt søtes med honning. Et mer konsentrert uttrekk kan benyttes til fremstilling av hostesaft.
 • Anis kan være bra for hoste, da den har antiseptiske, slimløsende og krampeløsende egenskaper, og kan bidra til å fjerne slim og lindre hoste.

Disse urtene kan konsumeres i form av te, tinktur, kapsler, sirup, drops, eller spray.

Urtemedisin kan være nyttig for å behandle hoste, men kan også ha bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner.

Derfor bør du alltid rådføre deg med legen din før du bruker urter mot hoste, spesielt hvis du er gravid, ammer, har allergier eller bruker andre medisiner.

Hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer, bør du kontakte lege for å utelukke andre årsaker til hoste.

Forkjølelse er en plagsom sykdom som kan påvirke humøret og energinivået vårt. Selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, kan vi bruke naturmedisin for å lindre symptomene og forkorte varigheten.

Naturmedisin er enkelt, billig og naturlig, og kan ha mange fordeler for helsen vår. Prøv noen av disse tipsene neste gang du føler deg forkjølet, og se om de fungerer for deg. Husk å drikke nok vann, hvile godt og holde deg varm.

God bedring!

Anbefalte artikler