fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Glad høst!

Høsten har alltid føltes som den viktigste tiden på året for meg.

Dette er tiden da mange festivaler feires, som allhelgen, samhein, halloween, høstdagjevning, og mye annet. Min egen bursdag er også på denne tiden.

Tradisjonelt har den «siste» dagen av høsten (da vi steller klokkene) setts på som en dag da det går an å «gå mellom verdene» – altså å komme inn i verdenen til elvene og trollene, eller å reise i tid og rom, som i teveserien og bokserien «Outlander». Dette er tiden da været forandres, og feltene dekkes i mystisk tåke. Dette er tiden da en kanskje kan begynne å se noe i de gamle folketradisjonene og mytene.

Dette er også en tid av svært mye hardt arbeid, og svært store belønninger, for oss som arbeider nærme jorda og naturen. Dette er den største grunnen til at jeg er så glad i høsten. Selv på den bittelille skalaen som jeg er nå, med min lille hage i utkanten av Trondheim, så er det svært mye som skal høstes inn og taes vare på. Dette er bokstavelig talt årstiden da du får smake frukten av ditt arbeid.

Hvis du vil godtgjøre «de små» som bor rundt huset ditt, og som kanskje vil beskytte deg fra uhell under vinteren, så er en god idé å sette ut grøt på denne tiden av året. Gammel folktro tilsier at dette skal være god, enkel grøt av byggryn eller havre, uten noe spesielt (ikke fløte, sylt eller sukker) siden nissene og småfolket ville bli alt for bortskjemte og ikke gjøre noe ordentlig dersom de fikk for fin mat. På juleaften vil de derimot gjerne bli litt bortskjemte, men bare denne ene dagen av året. Dersom en ikke har råd til fløte i grøten, så er det greit, så lenge det finnes grøt til juleaften. Nissene er ganske snille med dem som egentlig ikke har råd, men som fortsatt forer dem. Konstant bortskjemte nisser derimot, blir ofte slemme og uregerlige.

Uansett hvordan du feirer denne tiden av året (og jeg håper virkelig at vi snart blir kvitt dette tullet med å endre på klokka!) så ønsker jeg deg en skikkelig god høst og en fin dag videre.

Har du lyst på flere oppdateringer oftere? Følg meg gjerne på facebook og instagram!

Anbefalte artikler