fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Kanskje det er litt rart å si, siden jeg selger hud- og hårpleieprodukter, men jeg synes at folk flest bruker mye mer produkter enn hva de egentlig trenger. Sjøl har jeg tatt andre grep for å forbedre utseendet til huden og håret mitt (og min helse generellt), jeg hverken røyker eller drikker lenger, jeg spiser sunt og trener, og jeg ser til å altid spise nok mat med mye naturlig fordelaktige fett og mineraler som mandler, valnøtter, og fisk, jeg bruker ingen sminke, bleking, eller hårfarge lenger, og jeg vasker hår og ansikt forsiktig og sjeldent, oftest kun med lunkent vann og eventuelt litt hjemlaget såpe eller mild sjampo.

Jeg bruker svinehårsbørste for å renske håret, sånn at jeg slipper å bruke sjampo, hårolje, og lignende produkter like ofte. Jo mer du vasker, dess oftere må du jo bruke oljer og balsam for å få tilbake de naturlige fettene håret trenger. Jeg er forsiktig med sola, og bruker hatt og godt dekkende klær dersom jeg skal være ute i full sol. Jeg synes personlig at jeg ser bedre ut enn noensinne, helt uten sminke eller annen fargelegging. Mitt hår er mye mer tykt og sunt idag enn før. Jeg bruker også beskyttende hårstiler daglig, som fletter og lignende, for å beskytte håret enda mer fra å bli slitt eller skittent.

Jeg skriver mye om dette i boka mi, Den Opprinnelige Medisinen, hvor jeg ikke bare tar opp naturmedisin og andre måter å holde seg sunn og frisk, men jeg tar også opp mye om hud og hår, og hvordan å ta godt vare på utseendet sitt uten å spandere masse penger eller bruke hundrevis av ulike produkter.

Alt for mye på en gang

Og her kommer vi til selve kjernen av problemet. Det å bruke for mange produkter på en gang, og å ha skapene fulle med kremer, masker, peelers, eksfolierende kjemikalier, alt mulig rart, produkter hvor ingredienslista ofte har 45 ulike ting som du ikke vet hva de er. Jeg har nylig sett noen videoer hvor det diskuteres et flertall influensere (mest unge «kjendis» jenter på internett) som har fått alvorlige skader av uheldige kombinasjoner, produkter som har gått ut på dato, eller av å rett å slett bruke alt for mye over lang tid. Det er mange tilfeller hvor det rett og slett bare er brukt for mange ulike produkter, ofte i overdrevent kompliserte og langvarige «rutiner» – ofte både en kvelds- og en morgenrutin med 5-6 ulike trendige produkter som smøres, skrubbes, skrapes og vaskes over både ansikt og kropp. Mange av disse stakkars jentene har fått sår, arr, eksem, alvorlige allergiske reaksjoner, og til og med vært nødt å søke akutt legehjelp på grunn av produkter som ble brukt for mye, eller sammen med produkter som ikke burde kombineres på måten det ble gjort.

I min verden har det altid vært sånn at «less is more» – mer er absolutt ikke bedre. Jeg strever etter å skape gode produkter med færrest mulig ingredienser, og å bruke kun naturlige og gjenkjennelige ingredienser. Ting en kan finne i sin egen hage, eller i naboens, eller på en vanlig matbutikk. Jeg strever også etter å utdanne flest mulig om hvordan en kan «ta kremen i egne hender» – og altså lage ting sjøl, befrie seg sjøl fra konsumerismens kjettinger. Jeg opplever også sjøl at mitt hår og min hud holder seg ung, glatt, og glødende sunn etter å ha minimert hva jeg bruker på den, og heller tenke på hvilken mat jeg spiser og min helse generellt.

Fordi hva er egentlig grunnen til at vi er så interessert i hud og hår? Evolusjonen tilsier at vi er attrahert av hva som ser sunt ut, og det å ha vakkert hår og glødende hud er da hvertfall sunnhetstegn. Så hvorfor ikke gå rett til kjernen av problemet? Dersom du er sunn, og behandler huden din forsiktig, og behandler dine hudproblemer eller sykdommer på en hensiktsmessig måte, så trenger du egentlig ikke noe mer for å se fantastisk ut.

Jeg tror genuint at mye av det vi ser innen kosmetikk- og skjønnhetsverdenen er bare ulike trender som er skapt for å tjene mere penger. Misliker du fregnene dine? Ikke fortvil, de blir trendy neste sesong. Er det «ute» å ha flatt og rakt hår? Bare vent til folk begynner å kalle det «slick» eller «classy» på nytt. Jeg tror at det å konstant måtte streve etter den perfekte huden, den perfekte kroppen, er bare unødvendig stress som vi absolutt ikke trenger. Det å være seg sjøl må da være lov. Jeg synes faktisk at siden jeg bestemte meg å altid gå med «nakent» ansikt og å bare være meg sjøl, så føler jeg meg mye mer vakker og attraktiv, kanskje fordi jeg har fått bedre selvfølelse og ikke konstant går og lurer på hvis maskaraen sitter på riktig plass.

Noen gode tips

Det er flere grunner til at det kan være lurt å være forsiktig med å bruke for mange ulike hudpleieprodukter eller produkter med mange ingredienser:

 • Enkelhet er ofte bedre: Prinsippet “less is more” gjelder ofte for hudpleie. Å velge produkter som passer din hudtype og begrense antall produkter kan være mer gunstig.
 • Tørr og irritert hud: Overflødig bruk av produkter kan føre til tørrhet og irritasjon. Hyppig vasking og bruk av sterke såper kan fjerne hudens naturlige oljer, noe som kan føre til tørr og sprukken hud.
 • Hormonforstyrrelser: Noen kjemikalier i hudpleieprodukter kan forstyrre hormonbalansen. Dette kan ha uønskede effekter på helsen over tid.
 • Irritasjon og allergiske reaksjoner: Overflødig bruk av produkter kan føre til hudirritasjon, rødhet og kløe. Noen ingredienser kan også forårsake allergiske reaksjoner.
 • Forstyrrelse av hudens balanse: Å bruke for mange produkter kan forstyrre hudens naturlige balanse. Dette kan påvirke hudens pH-verdi og flora. Hyppig vasking og dusjing, spesielt med sterke såper, kan fjerne hudens naturlige beskyttelse og føre til tørr og sprukken hud.
 • Kjemisk reaksjon: Noen ingredienser i forskjellige produkter kan reagere kjemisk med hverandre. For eksempel kan en syre i en ansiktsrens reagere med en base i en fuktighetskrem og forårsake irritasjon eller uønskede reaksjoner.
 • Overdosering: Å bruke flere produkter som inneholder samme type ingrediens (for eksempel flere produkter med A-vitamin) kan føre til overdosering. Dette kan være skadelig for huden og din helse. A-vitaminprodukter (som retinol) og syrer (som glykolsyre eller salisylsyre) kan være effektive, men de kan også være irriterende når de brukes sammen. Det anbefales å bruke dem på forskjellige tidspunkter av dagen eller på ulike dager for å unngå overbelastning av huden.
 • For mye eksfoliering: Å bruke flere eksfolierende produkter samtidig kan føre til overeksfoliering og sensitiv hud. For eksempel å bruke en sterk syre (som AHA eller BHA) sammen med en fysisk eksfoliering (som en skrubb) kan være for mye for huden. Velg én type eksfoliering om gangen.
 • Interaksjoner og ingredienser som forstyrrer hverandre: Når det gjelder hudpleieprodukter, er det viktig å være oppmerksom på potensielle interaksjoner mellom ingredienser. Eksempelvis Benzoylperoksid og retinoider: Begge disse ingrediensene kan være effektive mot kviser, men de kan også tørke ut huden. Å bruke dem sammen kan øke risikoen for irritasjon og tørrhet. Vitamin C og Niacinamid er også populære for hudpleie, men de kan redusere hverandres effektivitet når de brukes samtidig. For best resultat, bruk dem i separate rutiner (for eksempel morgen og kveld, ulike dager, eller ulike uker).
 • Husk at det er viktig å lytte til din egen hud og tilpasse rutinen etter dine behov. Hvis du er usikker, kan det være lurt å konsultere en hudpleieekspert. Ventelisten til dermatolog er ofte lang, så dersom du mistenker at du har en faktisk hudsykdom (dersom du har langvarige eller store plager, for eksempel konstant tørrhet på et visst område, eller veldig mye kviser og rødme i voksen alder) så bør du få fastlegen din å referere deg til dermatolog så snart som mulig. Det finnes mye en kan gjøre selv, men det er ikke altid hjemmelagde ting vil hjelpe. Noen plager er ordentlige hudsykdommer som bør diagnostiseres og behandles av en ordentlig lege.
 • God hygiene: Rengjør huden regelmessig med milde produkter og unngå overdreven vask. Bruk en mild såpe og fuktighetskrem som passer din hudtype.
 • Beskytt huden mot sol: Bruk solkrem med bredspektret beskyttelse, og unngå overdreven soleksponering. Solens UV-stråler kan skade huden og øke risikoen for hudkreft.
 • Unngå sterke vaskemidler: Sterke såper og vaskemidler kan tørke ut huden. Velg produkter som er skånsomme og ikke inneholder aggressive kjemikalier.
 • Fuktighetskrem: Smør regelmessig med fuktighetskrem for å bevare hudens fuktighet og hindre tørrhet og kløe.
 • Reduser stress: Stress kan påvirke huden negativt. Prøv avslapningsteknikker som yoga, meditasjon eller pusteøvelser.
 • Unngå overdreven alkoholforbruk og røyking: Begge disse faktorene kan påvirke hudens helse og elastisitet negativt.
 • Husk at alle har forskjellig hud, så det er viktig å finne en rutine som passer for deg.
 • Bruk naturlige hudpleieprodukter, og vær skeptisk mot ingredienslisten: bare fordi at noen kaller seg «naturlig» eller «organisk», betyr ikke at dette faktisk er sant. Det er dessverre masse lureri der ute, og «naturlig» er både en løst definiert og ubeskyttet titel. Sjekk ingredienslista og vær skeptisk: dersom det er fler enn 15 ingredienser pleier jeg å si ha det. Dersom det er vanskelig å finne informasjon om en ingrediens, er jeg skeptisk til å bruke den.
 • Finn de gode ingrediensene: Dersom en ingrediens, feks «cocos nucifera» eller «cera alba» bare viser seg å være de latinske navnene for kokosolje og bivoks, derimot, så vet jeg at dette er ok og trygt å bruke. Disse er ingredienser som har vært brukt i tusenvis av år og av mennesker over hele planeten. Ingrediensene krever minimal prosessering: kokosoljen utvinnes direkte av kokosnøtten som vokser på kokospalmen, og bivoksen lages av bier, og må bare separeres fra honningen ved hjelp av sentrifugering (en tar voksplatene som biene har laget og snurrer de veldig fort rundt til all honningen har flyvet av) og så filtrering (en smelter voksen og heller den gjennom en sikt).
 • Søk opp ingrediensene på nettet: Grunnen til at disse navnene, selv på gode, naturlige ingredienser, ofte er oppgitt på engelsk eller latin er på grunn av ulike standardiseringer og lignende foreskrifter som gjelder, men det kan dessverre føre til både forvirring og irritasjon. Her er søkemotorene din venn! Søk opp eller lær deg navnene på ulike ingredienser, og dersom det kommer opp enkel og lettforståelig informasjon, er sjansene gode at dette er en trygg ingrediens. For eksempel kommer det opp masse informasjon om honningbi og bivoks da en søker opp «cera alba». Dersom ingrediensene er veldig prossessert eller vanskelige å forstå så ville jeg kanskje vært skeptisk. Jeg er også svært skeptisk dersom ting virker å være petroleumbasert eller inneholder en eller annen benzoat-form, mest på grunn av hva jeg har lært i kjemi (dette tar en hel utdanning å forklare).
 • Spør en venn: stoler du på disse produktene? Har du opplevd problemer med disse kombinasjonene? Forbrukeren har fortsatt makta. Dersom du opplever negative effekter, ikke vær redd for å fortelle andre! Det kan være din egen personlige opplevelse, men det kan også hende at andre personer med din hudtype kan reagere likt. Dersom du har mislikt mine produkter, vil jeg gjerne at du kontakter meg direkte (post@katrinasurtehage.no eller via min facebookside) sånn at jeg kan se hva jeg kan forbedre eller endre for å unngå slike problemer i fremtiden. Jeg har også tatt emot mange spørsmål om ulike ingredienser i andre firmaer sine produkter, så ikke vær redd å kontakte meg med alle mulige rare spørsmål! Jeg skriver gjerne tilbake innen den samme uken, oftest samme dag.

Har du lyst å prøve noe av hva jeg lager? Jeg publiserer også jevnlig oppskrifter på mange av produktene mine her på min blogg, sånn at du kan prøve ut å lage dem selv.

Anbefalte artikler