fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Nyt naturens alle fordeler!

Ideen om at det å tilbringe tid i naturen kan få deg til å føle deg bedre er intuitiv.

Vi føler alle at dette er sant, og mange av oss har egne anekdoter eller fra venner eller familie som støtter den ideen.

Folk som har lidd av stress, sykdom eller et traume kan tilbringe rolig kontemplativ tid i hager eller tatt til fjells eller skogen for å helbrede.

Men naturen er ikke bare villmark. Naturens fordeler finner vi også i våre lokalsamfunns parker og grøntområder.

Forskere har nå begynt å publisere studie etter studie som beviser det vi alle vet er sant; naturen er bra for oss og har både langsiktige og kortsiktige mentale og fysiske helsefordeler.

Forskning viser at mennesker som føler at de er mer knyttet til naturen, vanligvis er lykkeligere, mer tilfredse i livet og har større sannsynlighet å føle at de verdsetter livet. Naturen kan generere mange positive følelser, som ro, glede og kreativitet, og kan lette konsentrasjonen.

Naturtilknytning er også assosiert med lavere nivåer av dårlig mental helse, spesielt lavere depresjon og angst.

Kanskje ikke overraskende er det mer sannsynlig at personer med sterk naturtilknytning har mer miljømessig atferd som å gjenbruke og resirkulere, eller kjøpe sesongbasert mat. Dette vil sannsynligvis føre til ytterligere fordeler hvis disse miljøvennlige aktivitetene kan føre til naturlige forbedringer som vi så kan fortsette å nyte. I en tid med ødeleggende miljøtrusler vil det være avgjørende å utvikle et sterkere, gjensidig støttende forhold mellom mennesker og miljø.

Natur finnes overalt, men ikke alltid av god kvalitet

Naturrom av høy kvalitet er bedre for oss og vår velvære.

Kvalitet kan bety høyere biologisk mangfold (et stort utvalg av planter og dyreliv). Spesifikke egenskaper ved naturen er spesielt viktige i landlige eller urbane rom. Disse inkluderer mengden «grønt» i trær, planter og gress, mangfoldet av planter og dyreliv, og fredfulle landskap som føles rolige og stille.

Renslighet, som fravær av søppel, i naturlige rom er også en faktor for hvor mye vår mentale helse har godt av å tilbringe tid ute. Renere naturområder er knyttet til lavere forekomst av depresjon.

Mens naturen kan finnes hvor som helst, er naturrom av høy kvalitet, som vi vet mest sannsynlig vil bidra til å støtte god mental helse, ikke like tilgjengelig for alle. Dette er et mer komplisert bilde enn hvor langt vi bor fra et naturrom av høy kvalitet.

Vanskeligere for funksjonshemmede

Nærhet er absolutt en faktor, med personer med lav inntekt som minst sannsynlig vil bo i nærheten av et naturrom av høy kvalitet. Kanskje ikke overraskende fant en meningsmåling at folk som bor i større byer var mindre sannsynlige enn innbyggere på landsbygda til å koble seg til naturen så mye de ville. Folk uten hager var mindre sannsynlige enn de med hager. Spesielt unge voksne kan møte mange barrierer for å få kontakt med naturen.

Mennesker som lever med funksjonshemming eller andre helsetilstander møter ofte spesielle barrierer for tilgang når naturrom ikke er utstyrt med tanke på inkludering, eller det er mangel på tilgjengelige ruter.

For noen grupper, inkludert mange kvinner, yngre mennesker, funksjonshemmede og personer fra etniske minoriteter, kan urbane naturrom føles utilgjengelige eller mindre hyggelige fordi de ikke er trygge – fra risikoen for fysisk skade, seksuell trakassering, hatkriminalitet eller diskriminering.

De som trenger naturen mest har minst tilgang

For mange av disse gruppene har denne ulikheten en dobbel effekt. Flere grupper beskrevet ovenfor får ikke bare mindre av trivselsfordelen ved å koble seg til naturen på grunn av disse tilgangsbarrierene, men de er gruppene i befolkningen vår som har størst risiko for psykiske helseproblemer.

Det finnes gode eksempler på tiltak i naturrom for å redusere ulik tilgang og la alle grupper dra nytte av å knytte seg til naturen for å støtte deres trivsel. Byparker av høy kvalitet, designet med tanke på tilgjengelighet, kan gjøre det mulig for flere å nyte og koble seg til naturen.

Andre løsninger inkluderer å plante blomster og trær langs gatene våre eller til og med gjenskape naturlige habitater der nye menneskelige utbygginger som en vei er bygget. Disse er kjent som «grønne korridorer».

La naturen komme til deg

Nøkkelbudskapet til all denne forskningen er et behov for å flytte oppmerksomheten vår fra å få folk til å besøke naturlige og noen ganger avsidesliggende områder til å fokusere på hvordan folk kan få inn og koble seg til «hverdagslig» natur nær hjemmet gjennom enkle aktiviteter. Vi kan utvikle et nytt forhold til den naturlige verden ved å legge merke til naturen, som har vist seg å gi fordeler for mental helse.

Anbefalte artikler