fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Ting vi har lært hittill denne hagesesongen

Vi lever og vi lær. Når en holder på med levende ting, som planter, er livet ofte uforutsigbart og fullt av forandring. Det kommer stadig opp nye ting, og en gjører stadig nye feiler og misstag, eller glemmer seg og gjør feiler som en egentlig vet bedre enn å  gjøre.

Her er en liste på noen av tingene jeg har blitt mint på, eller lært, hittill dette året:

Hvis du starter hagen fra frø

Start gjerne tidlig innendørs, men se til at du har mye mer plass enn hva du egentlig forventer å trenge!

Start tidlig, og ha godt med plass. Det beste er selvfølgelig hvis du har et ordendlig drivhus.

Start gjerne frøene dine i påskeferien, da har du god tid for dem å bli store nok før godværet kommer og du kan plante dem ut i hagen. Større planter er mer motstandskraftige mot både insekter og sykdommer, og tåler dessuten mer vær og vind.

Dette året startet jeg tidlig nok, men fikk problemer når været fortsatte å være skikkelig dårlig skikkelig lenge, og snøen tok skikkelig lang tid på seg å smelte. Jeg kunne altså ikke plante ting ut så tidlig som jeg hadde forventet. Dette betydde at det begynte å bli plassmangel, hvilket førte til flere andre problem.

Når småplantene står for tett, kan de få mugg og sykdommer som de er svært sensitive for i oppstartfasen, og jeg mistet flere av småplantene mine til dette siden jeg ikke kunne plante dem ut så tidlig som jeg hadde håpet på. 

Ikke så frø for tett!

Det finnes en meget god grunn til å spare seg litt, ikke være for ivrig, og ikke peise på med alle frø på en liten plass, fordi da vil plantene bli syke! De tåler ikke å stå for tett, som nevnt ovenfor. Dette var enda en grunn til problemene mine. Neste år vil jeg være mer forsiktig, og bruke litt større potter.

Pass på med vanninga!

Det aller, aller verste jeg klarte å gjøre med plantene mine var selvfølgelig å ikke sjekke dem daglig, gjerne flere ganger daglig. Det går skikkelig fort for små babyplanter å bli syke hvis du overvanner dem, lar dem tørke ut, eller lar lokk eller plastikk ligge kvar på minidrivhuset for lenge. Ja, disse er babyer, og må passes på som babyer- ikke glem dem vekk for et eneste sekund! 

Skal jeg ha lokk på minidrivhuset? 

Lokket er fint å ha på mens du venter på at frøene skal begynne å spire, fordi dette vil holde jorden og omgivelsen mye fuktigere inne i minidrivhuset sånn at frøene har det lettere for å spire uten at du trenger å vanne like mye. Frø liker nemlig jevnt fuktig jord best, og det er ikke bra for dem å ligge i helt bløt eller helt tørr jord. Det er lettere å få til dette ved å ha et gjennomsiktig lokk eller plastikk over, sånn at ikke den tørre innendørslufta stjeler fuktigheten fra dine frø.

Husk å ta av lokket så fort plantene begynner å komme opp!

Når skal lokket av? Så fort du ser bittesmå planter komme opp av jorda. Ellers har du svært stor risiko for mugg og sykdommer som veldig fort kan drepe plantene dine.

Miniplantene liker ikke fuktig luft, men trenger fuktig jord. Derfor er det nå du må begynne å passe skikkelig på med vanninga, og kan ikke lenger la dem stå under lokk. Hvis dine planter tørker ut litt i oppstartsfasen, er det selvfølgelig ikke bra, men det er mye verre å la dem stå i en alt for kvalm og fuktig luft sånn at de blir syke og ikke klarer å gro. Akkurat som oss trenger de frisk luft for å holde seg sunne!

Mer lys! Enda mer lys!

Jo mer lys dess bedre. Plantene dine kan ikke få for mye lys.

Hvis det blir veldig varmt og tørrt i sørvinduet ditt, er selvfølgelig dette likevel ikke en god plassering, fordi vi vil jo ikke at plantene skal tørke ut. Et godt stort vindu i hvilken retning som helst går fint, hvis det ikke er hverken for varmt eller for kaldt der. (Mange uteplanter og grønnsaker gror best i mellom 5°C opp til cirka 20°C og vil helst ikke stå alt for varmt når de er små)

Hvis du ikke har gode, lyse vinduer, så la gjerne en lyspære stå på i rommet hvor du har sådd plantene dine, gjerne så nært til plantene som mulig. Dette er for å unngå at de blir veldig lange og beinte, sånn at de bare gror i lengda og ikke i vidden. De vil gro kortere og mer stødige når de har ordentlig med lys, fordi da får de ikke behov av å strekke seg oppover og søke etter lyset. 

Ordentlige plantelys er også fine å ha, men for småplanter fra frø holder det faktisk med en vanlig lyspære. Det er litt større planter, spesielt hvis de skal bære frukt, som vil trenge ordentlige plantelys (og helst sola).

Planter som gror veldig i lengda på grunn av lysmangel vil legge masse unødvendig energi på å bli lange, isteden for å gro friske og store. Dette kan gjøre dem syke og svake. De har også lettere for å brekke av og dø.

Hva om jeg får mugg?

Hvis du får mugg må du ha mer lys, og mer luft rundt plantene. De kanskje står for tett, for mørkt, eller i et for lite, for fuktig rom. Mugg liker ikke frisk luft og sollys. Mugg er ikke direkte skadelig for plantene, men kan føre til sykdommer som gjør at plantene gror svært tynne, og kan dette over på bakken, bli gule, og dø.

Hvis du allerede har hvit mugg på jorda eller på plantene vil jeg anbefale det å enten bruke et naturlig soppdrepende middel, helst økologisk og organisk, spesielt hvis du har tenkt å spise plantene dine, eller å blande ut en liten mengde bakepulver eller natron med vann i en sprayflaske, og spraye dette på områdene hvor muggen gror. Dette vil (stort sett) drepe muggen. Men hvis du ikke gir plantene dine mer luft og lys, vil muggen bare komme tilbake, så prøv å flytte plantene eller gjøre andre forbedrende tiltak.

Hvis du har gul mugg på jorda rundt plantene dine er dette stort sett ufarlig for plantene, men det kan være en god idé å prøve å finne ut av hva slags mugg det er. Hvis det er en type mugg som støver mye, kan dette være dårlig å puste inn. 

Hvis du starter hagen fra planter

Det er en meget god idé å kjøpe planter som allerede har startet å gro, og så plante dem ut i god jord. Dette vil koste mer enn å starte fra frø, men sparer deg mye tid og hodebry med sensitive små babyplanter som har så lett å bli syke. Planter som allerede har passert startfasen og begynt å bli litt større (fra ca 4 cm og større) er mye mer motstandskraftige og trenger ikke like mye stell og pass som de minste plantene. Men selv her er det ting å tenke på!

Hvor kjøper du plantene dine?

Det kan være lurt å være nøye med hvor du får plantene dine fra. Noen butikker har bedre rutiner enn andre, og på noen plasser blir plantene mer stelt, passet på og vannet oftere enn på andre butikker. Dette betyr at du vil få kjøpt friskere, sterkere planter, og har større sjanse å lykkes med de. Kjøp fra butikker som har godt rykte, ta gjerne anbefalinger fra venner og kjente eller se på vurderinger på nett. Det kan også gå bra å plante ut feks urtepotter fra matbutikken, men hvis du vil være sikker på å få god avling så ville jeg heller gått til en ordentlig planteskole, gartneri, eller blomsterbutikk som du har hørt eller lest gode ting om.

Hvor planter du de ut?

Plassering er faktisk utrolig viktig for dine planter. Noen planter foretrekker mer sol, andre vil helst stå i skyggen, noen tåler ikke vind, andre liker ikke når det er for lunt (mais vil foreksempel selvpollinere ved hjelp av vinden, og uten vind vil du ikke få noe avling!) Dette kan du finne ut fra frøpakningen, eller på plassen hvor du kjøper plantene. De fleste planter kommer med instruks på pakningen.

Det er lurt å observere hagen sin og å se hvor solen skinner, hvor mye, hvilken tid på dagen, og hvor fuktig eller tørt det blir i ulike deler av hagen. Deretter må du plante etter anbefalingene for hver enkelt plante.

Ulike jordtyper er også viktig for plantene, og det kan være lurt å finne ut av. Noen planter liker ikke hvis det er for mye leire, og andre (for eksempel lavendel og rosmarin) vil helst stå i veldrenert og gjerne sandrik jord.

Hvis rosmarin og lavendel står for bløtt vil de ikke klare å overvintre, da er det bedre å blande sand i jorda og plante dem i den tørreste, luneste delen av hagen din (de er heller ikke alt for glade i sterk vind). Disse plantene er også glade i sol, men bør ikke tørke ut helt. Når de er nyplantet eller veldig små må de gjerne vannes mye og ofte, spesielt hvis været er veldig godt. Dette gjelder spesielt lavendel. Du vil kunne se når lavendelen er tørst eller ikke ha det bra, da henger den med hodet.

Rosmarin er svært motstandskraftig mot tørke da den har blitt en litt større plante, siden den har barnåler istedet for blad, og disse holder godt på fuktigheten. Hvis din rosmarin fortsatt ser grønn, frodig og frisk ut, og ikke ser gul eller skrukkete ut, så trenger du nok ikke å vanne den, spesielt her i Norge hvor vi ofte får godt med nerbørd. Det er verre for rosmarin å bli for bløt, derfor bør den gjerne stå i sandjord.

Jordbærplanter liker faktisk ikke å få for mye sol, siden de opprinnelig er skogplanter. Dette er spesielt hvis det blir veldig tørrt og varmt hvor de står, det er noe de misliker sterkt. Sol til halvskygge er best, siden de heller absolutt ikke tåler å stå helt mørkt. De vil gjerne ha jevnt fuktig jord, så her gjelder det å være påpasselig med vanninga! De vil ikke bli druknede, men må ikke tørke ut. Litt vann, og ganske ofte, er best for jordbær. Hvis det er lange perioder med veldig tørrt og solrikt vær så må du gjerne vanne de både morgen og kveld, spesielt hvis de står på en veldig lys plass.

Følg gjerne hagebloggen min for flere hagetips!

Følg meg gjerne på facebook eller abbonner på nyhetsbrevet.

Anbefalte artikler