fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Duftpiggsopp! Hva er det? (Og bilder fra sopptur idag)

Det første som selvfølgelig må sies er at duftpiggsopp er IKKE spiselig, hvertfall ikke ifølge de kildene jeg har sett. Hydnellum suaveolens heter den på latin, i tilfelle du er ute etter mer info om denne.

Jeg må ærlig si at idag er første gangen jeg kan minnes å ha sett denne, men ble rett og slett forført av den deilige duften som selvfølgelig har gitt opphav til navnet. Det minner om honning og vanilje, parfyme eller sommerblomster.

Det er en litt krydrete og jordnær duft, men samtidig veldig mild og søt. Overraskende skjønn duft for en så stygg sopp! Derfor måtte jeg selvsagt plukke noen, som nå henger på tørk i stuen min. Så hele stuen dufter rett og slett fantastisk akkurat nå!

Jeg har tenkt å eksperimentere med å lage noen form for parfyme eller lignende av disse etter at de har tørket ordentlig.

Hvordan tørke sopp?

Jeg tørker soppene mine ved å tre en nål og tråd gjennom soppene og så henge dem opp i taket, ikke i direkte sollys (sola har en tendense å bleke ting og fjerne både lukt og smak).

Det eneste som trengs for å tørke ting er tørr luft, og gjerne mye av det! Her i taket er soppen helt omgitt av bare luft og ingenting annet.

Hvis en lar de ligge og tørke på papir, må en se til at de ikke har det for trangt, siden fukten som trekkes ut av hvert fruktkropp må ha et sted å gå, og vil istedet samle seg mellom soppene hvis de ligger for tett. Dette kan føre til råte og mugg.

Derfor bør en heller ikke legge ting oppå hverandre i en haug men heller prøve å spre ting ut, selv hvis en bruker for eksempel en ovn eller tørkemaskin for å tørke sine sopper, urter, frukter, eller lignende.

Vi fant også kantareller, gjøksyre, multer, blåbær, bringebær og markjordbær i skogen idag.

Det ser ut til at vi kanskje var litt tidlig ute, siden mange av soppene fortsatt er veldig små.

Se flere av bildene på min instagram

Her henger kantarellene på tørk sammen med lavendel, timian, rosmarin og andre urter fra min hage.

Bildet nedenfor er av en pepperrørsopp jeg fant, og som skal bli spennende å bruke som krydder etter hvert. Disse skal tydeligvis smake ordentlig som pepper!

Det blir interessant å smake, selv om noen kilder sier at denne har skarp og vond smak og kan gi mage/tarmreaksjon, men jeg gjetter at dette gjelder hvis du spiser hele soppen på en gang, eller flere av de (kanskje akkurat som at en kan få dårlig mage og synes det smaker svært vondt hvis en spiser en hel sterk chili?).

Jeg håper at tipset jeg fikk om å tørke og male de, og å så bruke i små mengder som krydder, vil fungere godt og være fint i gryter og lignende.

NB! Ikke bruk meg som kilde til informasjon om sopp, siden jeg ikke er noen ekspert, og ikke spis sopp dersom du er usikker på hva du har plukket (det kan være livsfarlig!!). Denne gangen tør jeg å eksperimentere siden jeg var på sopptur med en meget erfart og kunnskapsrik person som kunne bekrefte hva jeg hadde funnet.

Selv om det ikke var så mye sopp å finne i skogen som vi kanskje hadde håpet på, nyter jeg likevel altid godt av å få en god tur i skogen. Jeg tror sterkt på at dette er veldig sunt for både kropp og sjel, pluss at skogen er både interessant og utrolig vakker! Vi skulle alle sammen ha det godt av å komme oss ut i naturen oftere.

Anbefalte artikler