fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

En myk og pleiende salve med groblad og nesle er flott å bruke for å få frisk og myk hud. Det er ikke vanskelig å lage sine egne salver, jeg synes egentlig at det er omtrent som å lage mat.

Groblad og nesle har flere fordeler for huden:

Groblad: Fremmer sårheling, akselererer cellefornyelse og har hudmykgjørende effekter. Den har fått navnet sitt med god grunn. Groblad inneholder også stoffer som aucubin og tanniner som har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper.

Nesle: Virker som en naturlig sammentrekkende middel, strammer opp huden, regulerer naturlig talgproduksjon, behandler akne og fremmer feilfri hud. Den hjelper også med hudallergier og eksem.

Det er lurt å tørke urtene før du bruker de, for å unngå sopp eller mugg. Dersom du vil bruke friske urter, bør de kokes i oljene i stedet for å lage kaldt oljeuttrekk. Forskjellen? I dette tilfellet ingen større forskjell, men noen flyktigere stoffer kan fordunste i koking, slik som ulike aromatiske stoffer. Derfor er det mange urter som heller bør brukes som kaldt uttrekk, i stedet for koking.

Du trenger:

En urteolje, i dette tilfellet bruker jeg groblad, nesle, lavendel og rosmarin, som jeg lar koke i kokos- og olivenolje på meget lav temperatur i ca 12 timer. Til dette formålet er det greit å ha for eksempel en slowcooker. Det går også å lage kaldt uttrekk av urtene, da må de ligge i en olje på et mørkt og tørrt sted i 3-4 uker. Se til at oljen dekker alle urtene fullstendig, og bruk for eksempel et norgesglass eller lignende glass med lokk, sånn at ikke smuss eller fukt kommer oppi.

Noen faste oljer, for eksempel kokosolje eller lanolin

Noen flytende oljer, for eksempel mandelolje, olivenolje, jojobaolje, hvetekimolje

En eller to typer smør, for eksempel sheasmør og kakaosmør

Bivoks, eller karnaubavoks dersom du vil lage en vegansk salve.

Bruk ca 10-15% voks i blandingen, og ca to-tre ganger så mye oljer som smør.

Eksakt hvilke mengder du vil bruke bestemmer du sjøl, men de ulike mengdene vil påvirke konsistensen du får til slutt. Bruker du mer harde smør og mer voks, vil du få en hardere salve. Bruker du mer oljer og mindre voks, blir det en mykere krem. Noen ganger kan en bruke alt for lite eller alt for mye voks, og da kan salven enten bli nesten helt flytende og vassen i krukka, eller hard som stearin. Du vil selv finne ut av hvilken konsistens du sjøl foretrekker med tid og erfaring.

Sil vekk plantematerialen før du lager salve av urteoljen. Bruk en vanlig sil, et klede, ostduk, eller kaffefilter. Dersom det fortsatt er plantemateriale oppi blandingen når du heller salven i krukken, kan det med tiden dannes mugg, spesielt ved for varm eller fuktig oppbevaring. Mugg kan dannes omtrent hvor som helst hvor det finnes vann og organisk materiale, selv i bittesmå mengder. Derfor er det også lurt å bruke enten tørkede eller kokte urter.

Smelt oljene, smøret, og bivoksen i et vannbad eller smeltekar. Rør og bland sammen, bivoks smelter ved ca 70 grader, men kan trenge litt tid og hete for å virkelig blande seg sammen med de andre ingrediensene.

Dersom du skal helle blandingen i plastkrukker må du passe på at den ikke er for het. La den svalne litt, ned til ca 40-50 grader pleier å være greit sånn at ikke plastikken smelter.

Dersom du bruker glasskrukker er det lurt å passe på at ikke glasset er for kaldt når du skal helle oppi, fordi glass vil utvide seg i varmen og kan sprekke når det utsettes for hurtige temperaturforandringer.

Dersom du har lyst på en salve som dufter godt, kan du også bruke ulike eteriske oljer for å få den å lukte godt. Mine favoritter er lavendel, rosmarin, lime eller sitron. Pass på å ikke bruke for mye, siden eteriske oljer kan irritere huden dersom en bruker store mengder. Ca 10 dråper holder til en liter salve, avhengig på hvor sterk eterisk olje du bruker.

Pass på å merke salven med datoen du lagde den, og navn på blandingen eller ingrediensene.

Oppbevar på et tørrt, mørkt, og kjølig sted, optimalt er mellom 5-25 grader. I kjøleskapet kan det bli litt for fuktig, så en skuff på soverommet kan heller være lurt.

Jeg selger også denne salven i min butikk, dersom du ikke har anledning å lage den sjøl.

Anbefalte artikler