fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Naturlige ingredienser fra skogens rike

Døpt etter den finske skogguden selv – et produkt som holder hva det lover.

Med Tapio får du et skjegg som er like sterkt, vakkert og robust som skogen- og det blir i tillegg mykt, friskt og velduftende.

Vekk skogens ånd i deg!

Tapio skjeggolje

Få skjegg som en gud med denne nydelige skjeggoljen med skogduft. Inneholder naturlig pleiende oljer som tindvedolje, jojobaolje, arganolje og kastorolje. 

Den beste pleien for ditt skjegg får du nettopp med naturlige ingredienser, som er bedre på å trenge inn i håret og huden og kan fukte skjegget ditt uten å føles oljete eller klebrige.

For et mykt, glansfullt og vakkert skjegg anbefales det å ta litt olje i hendene og spre det godt ut i hele skjegget, og gni oljen litt inn i huden undertill også. Dette sikrer at både hårsekkene, huden og skjeggstråene blir ordenlig tatt vare på.

Oljen brukes med fordel etter dusj eller badstue mens skjegget fortsatt er fuktig, men ikke vått. 

De eteriske oljene, blandt annet rosmarin og furu, fremmer god og sunn hårvekst ved å stimulere huden og hårsekkene.

Kan også brukes på hud og hår i øvrigt.

Tapio skjeggbalsam og bartvoks

For å bedre kunne frisere både skjegg og bart bør en gjerne bruke skjeggbalsam med bivoks. Med ingredienser av aller høyeste kvalitet, deriblandt jojobasmør, kakaosmør, økologisk bivoks, argansmør, sheasmør, mandelolje, tindvedolje, og naturlig skogduft av furu og gran.

Dette er altså to produkter i én: både til å pleie og frisere bart og skjegg. Balsamen fungerer meget godt til å pleie og forebygge kløvne hårtupper, tørrt hår og kløende hud, og kan samtidig brukes til å stive opp barten og skjegget sånn at det holder seg strøkent hele dagen.

Tindvedolje inneholder massevis av vitaminer og næringsstoffer som sikrer deg sunn og fyldig hårvekst og som dessuten kan beskytte både skjegget og huden mot UV-stråling.

Denne balsamen kan hjelpe skadet hår og er effektiv mot kløe, rødhet, og irritasjon. Ta noe balsam i hendene, gni det gjerne ut i håndflatene sånn at det smelter litt, og påfør dettetter jevnt i hele skjegget. Kan også brukes på hud og hår i øvrigt.

SKOGGUDEN TAPIO

Herskeren over og skogen og dyrene, en av de viktigste figurene i urfinsk mytologi

I den finske mytologien er skogen hjemmet til mange ånder, vesener og guder som må respekteres og æres. Den mest kjente og mektige av dem er Tapio, herskeren over skogen og dyrene.

Han blir ofte beskrevet som en gammel mann med et langt, grått skjegg som dekker hele kroppen hans. Han har også horn eller greiner på hodet, og klær laget av mose, bark og blader. Han bor i et palass kalt Tapiola, som er skjult i det dypeste av skogen.

Tapio uttales nesten som «Tappi-å».

I videoen til høyre kan du høre hvordan å uttale navnet.

Tapio er en lunefull og hemmelighetsfull gud, som kan være både vennlig og fiendtlig mot menneskene.

Han kan gi rikelig med jaktbytte til dem som ber ham pent og ofrer til ham, men han kan også gjemme eller forsvare dyrene fra dem som er grådige eller uaktsomme. Han kan også straffe dem som skader eller ødelegger skogen eller dens innbyggere.

Tapio har en familie som består av hans kone Mielikki, gudinnen for jakt og fruktbarhet, hans datter Tellervo, gudinnen for kveget og beitemarkene, hans sønn Nyyrikki, guden for jakt og bueskyting, og hans sønn Tuulikki, guden for vinden og fuglene.

Flere Tapio

Noen andre velkjente Tapio i Finland er:

 • Tapio Rautavaara (1915-1979), en populær sanger, skuespiller, idrettsutøver og bueskytter.
 • Arto Tapio Paasilinna (1942-2018), forfatter og journalist, kjent for sine humoristiske bøker (f eks Tordengudens sønn, Den hylende mølleren, med flere).
 • Tapio Wirkkala (1915-1985), en berømt designer, billedhugger og kunsthåndverker.
 • Kari Tapio (1945-2010), en populær musiker i Finland.
 • Tapio Luusua (født 1978), en tidligere langrennsløper som vant gullmedalje i OL i 2006.
 • Tapio Korjus (født 1961), en tidligere spydkaster som vant gullmedalje i OL i 1988.
 • Tapio Sipilä (født 1962), en kjent krimforfatter.

Kultur rundt guden Tapio i Norge

Det finnes noe kultur rundt guden Tapio i Norge, spesielt blant skogfinnene.

Skogfinnene er etterkommere av finner som innvandret til skogsområdene i Norge og Sverige på 1600-tallet.

De brakte med seg sin egen språk, kultur og religion, som var basert på den finske mytologien. De dyrket blant annet skogguden Tapio ved å ofre til ham før jakt eller fiske, ved å synge runosanger eller ved å lage små altere av stein eller tre i skogen.

Mer om finsk mytologi

Finsk mytologi er en beskrivelse av den folkereligionen og de fortellingene som ble praktisert av det finske folket før kristendommen. Den har mange fellestrekk med estisk og andre finsk-ugriske mytologier, men også noen likheter med nabolandenes baltiske, slaviske og norrøne mytologier. 

Finsk mytologi overlevde i en muntlig tradisjon av mytiske sanger og folkediktning helt til 1800-tallet.

Mange av de mytiske figurene og hendelsene er beskrevet i det nasjonaleposet Kalevala, som ble redigert av Elias Lönnrot på grunnlag av folkediktningen han samlet inn.

Kalevala forteller om skapelsen av verden, om kampen mellom det gode landet Kalevala og det onde landet Pohjola, om de heroiske gjerningene til Väinämöinen, Ilmarinen, Lemminkäinen og Kullervo, og om det magiske artefaktet Sampo, som gir rikdom og lykke til den som eier det.


Kalevala er et viktig verk for finsk kultur, historie og identitet. Det har inspirert mange kunstnere, forfattere, musikere og politikere, både i Finland og i utlandet. Det har også bidratt til å bevare og fremme den finske språket, mytologien og folkekulturen. Kalevala har også påvirket andre litterære verk, for eksempel J.R.R. Tolkiens Ringenes herre.

I dag er finsk mytologi fortsatt en del av den finske kulturen og identiteten, men den blir ikke praktisert som en religion av de fleste finner. Det finnes imidlertid noen grupper og enkeltpersoner som har en moderne gjenopplivning av finsk mytologi og paganisme, som kallessuomenusko(«den finske troen»).

Suomenusko er en form for polyteisme som ærer de gamle gudene og åndene, og følger de tradisjonelle ritualene og høytidene.Suomenusko er anerkjent som en offisiell religion i Finland siden 2002, men har bare noen få hundre registrerte medlemmer.

Noen av de viktigste gudene innen finsk mytologi er:

 • Ukko, himmelguden, tordenguden og den høyeste guden. Han kontrollerer været, fruktbarheten, høsten, velstanden og loven. Han har et magisk våpen kalt Ukonvasara, som ligner Tor sin hammer Mjølner i norrøn mytologi. Akkurat som Oden i norrøn tro er Ukko gudenes konge.
 • Akka, jordgudinnen, himmelgudinnens kone og den høyeste gudinnens. Hun er mor til mange guder og ånder, og hun er forbundet med fruktbarhet, kjærlighet, husdyr og planter. Hun har et hellig lindetre som symboliserer henne, og er altså veldig lik Frøya i Norrøn mytologi.
 • Ilmatar, luftgudinnen, skapergudinnen og vannmoderen. Hun var den første som eksisterte i det tomme kaoset før verden ble skapt. Hun ble befruktet av vinden og fødte Väinämöinen, den første mennesket og den største helten i finsk mytologi. Hun hjalp også til med å skape landet, solen, månen og stjernene.
 • Väinämöinen, visdomsguden, sangguden og kulturens far. Han var en stor sanger, runer, tietäjä (en tradisjonell ritualspesialist) og smed. Han hadde magiske krefter gjennom sin sang, som han brukte til å utføre mange mirakler og bedrifter. Han var hovedpersonen i mange fortellinger i Kalevala, der han kjempet mot sin rival Joukahainen, søkte etter den vakre Aino, stjal det magiske instrumentet Sampo fra den onde heksen Louhi, og reiste til dødsriket Tuonela.
 • Tapio, skogguden, jaktguden og dyrenes herre. Han bodde i et rike kalt Metsola, der han regjerte over alle skogens vesener sammen med sin kone Mielikki, skogens gudinne og jaktens beskytterinne. Jegerne måtte ofre til Tapio og Mielikki for å få deres velsignelse og tillatelse til å jakte i skogen. Tapio hadde et langt skjegg laget av mose, en krone av grener, et belte av slanger og et kappe av løvverk.
 • Turisas er navnet på et finsk metal band, men også navnet på en gammel finsk krigsgud. Turisas var en fryktet og respektert gud som beskyttet krigerne i slaget. Han ble ofte framstilt som en stor og skremmende skapning med rødt hår, skjegg og pels, og med horn eller en hjelm på hodet. Han hadde også et magisk sverd som kunne forårsake jordskjelv og stormer. Turisas ble tilbedt av finnene, men også av andre finsk-ugriske folk som esterne, karelerne og voterne. Han ble noen ganger identifisert med den norrøne guden Tor eller den baltiske guden Perkunas.

En badstue på Åland i Finland, hvor jeg er fra.

Ukkos hammer.

Tors hammer.

FÅ SKJEGG SOM EN GUD

NATURLIGE INGREDIENSER AV OVERLEGEN KVALITET

For et sunt, glansfullt og vakkert skjegg bør en kun bruke naturlige ingredienser av høy kvalitet, som jojobaolje, kastorolje, og arganolje. 

Håndlaget i Norge, uten rare tilsatsstoffer

Siden skjegget er så nærme munnen, er det lurt å unngå rare tilsatsstoffer når en pleier skjegget. Mange syntetiske kjemikalier, parabener, sulfater, silikoner og andre skadelige stoffer som finnes i noen skjeggpleieprodukter kan være giftige eller allergifremkallende hvis de svelges eller kommer i kontakt med slimhinnene. Disse stoffene kan også forårsake tørrhet, irritasjon, betennelse eller infeksjon i huden under skjegget.

Derfor er det bedre å velge produkter som kun inneholder naturlige ingredienser av høy kvalitet, som for eksempel naturlige oljer, økologiske ingredienser, jojobaolje, arganolje og kastorolje. Disse ingrediensene er trygge, milde og effektive for skjegget ditt. Det eneste tilsatsstoffet jeg bruker da jeg lager skjeggolje og voks, er vitamin E, siden dette både er sunt for huden og øker holdbarheten til produktet.

Jeg lager alle produktene sjøl, for hånd, her i Trøndelag. På denne måten kan jeg sikre overlegen kvalitet inn i minste dråpe. Jeg jukser ikke ved å tilsette billig solsikkeolje og så liste den under ingrediensene som «Helianthus Annuus- olje» for å få det å høres bedre ut enn hva det egentlig er.

Alle ingredienser jeg bruker står i listen nedenfor, med en god forklaring på hva de er og hvorfor jeg bruker dem. Disse er alle ingredienser jeg bruker, og jeg bruker ingenting annet. Inget tull, inget juks. Bare bra skjeggpleie.

Ingrediensene i Tapio skjeggolje og balsam

Fuktgivende oljer

Kastorolje

Dette er en tykk og klebrig olje som utvinnes fra frøene til kastorplanten. Kastorolje er bra for skjegget, fordi den kan stimulere hårvekst, tykkelse og styrke. Kastorolje inneholder ricinolsyre, som har antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper, som kan forebygge infeksjon, betennelse og flass i skjegget. Kastorolje kan også fukte, mykgjøre og glatte skjegget, samt gi det en sunn glans.


Arganolje

Dette er en gylden og nøtteaktig olje som utvinnes fra frøene til argantreet. Arganolje er bra for skjegget, fordi den har en høy konsentrasjon av fettsyrer, spesielt omega-6 og omega-9. Disse fettsyrene kan bidra til å reparere og styrke skjegghårene, samt gi dem glans og elastisitet. Arganolje har også antiinflammatoriske og soppdrepende egenskaper, som kan lindre betennelse, rødhet og flass i skjegget. Arganolje er også rik på vitamin A og E, som kan stimulere hårvekst og forbedre hårkvaliteten.

Jojobaolje

Dette er en lys og vokslignende olje som utvinnes fra frøene til jojobaplanten. Jojobaolje er bra for skjegget, fordi den har en lignende sammensetning som hudens naturlige olje, sebum. Dette gjør at den kan fukte, mykgjøre og beskytte både skjegget og huden under, uten å tette porene eller gjøre skjegget fettete. Jojobaolje har også antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaper, som kan forebygge irritasjon, kløe og infeksjon i skjegget. Jojobaolje er også rik på vitamin E, som er en kraftig antioksidant som kan beskytte skjegget mot frie radikaler og UV-skader.

Mandelolje

Dette er en søt og mild olje som utvinnes fra kjernene til mandelfrukten. Mandelolje er bra for skjegget, fordi den er rik på protein, magnesium, kalsium og sink, som er viktige for hårhelse. Mandelolje kan også fukte, nære og mykgjøre skjegget, samt redusere hårtap og splittede tupper. Mandelolje har også en lett duft som kan virke beroligende på sinnet.


Olivenolje

Utvinnes fra frukten av oliventreet. Olivenolje er bra for skjegget, fordi den inneholder oleinsyre, palmitinsyre og squalen, som er naturlige fuktighetsgivere for håret. Olivenolje kan også trenge inn i hårskaftet og gi næring til hårrøttene, samt glatte ut skjellaget og forhindre at håret blir tørt og sprøtt. Olivenolje har også antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper, som kan beskytte skjegget mot miljøskader og betennelse.


Druekjerneolje

Dette er en lett og luktfri olje som utvinnes fra frøene til druer. Druekjerneolje er bra for skjegget, fordi den er rik på linolsyre, en essensiell fettsyre som kan forbedre hårstrukturen og elastisiteten. Druekjerneolje kan også fukte, mykgjøre og glatte skjegget, samt gi det en naturlig glans. Druekjerneolje har også antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper, som kan beskytte skjegget mot oksidativt stress og irritasjon.

Tindvedolje

Dette er en oransje og fruktig olje som utvinnes fra bærene og frøene til tindvedbusken. Tindvedolje er bra for skjegget, fordi den er rik på vitamin C, E og A, samt omega-3, 6, 7 og 9 fettsyrer. Disse næringsstoffene kan bidra til å reparere skadet hår, beskytte mot UV-stråler, fremme kollagenproduksjon og øke blodsirkulasjonen i hodebunnen. Tindvedolje kan også redusere irritasjon, kløe og rødhet i skjegget, samt gi det en frisk duft.

Aprikoskjerneolje

Dette er en gulaktig og fruktig olje som utvinnes fra kjernene til aprikosfrukten. Aprikoskjerneolje er bra for skjegget, fordi den er rik på vitamin A, E og K, samt omega-6 og omega-9 fettsyrer. Disse næringsstoffene kan bidra til å fremme hårvekst, reparere skadet hår, beskytte mot UV-stråler og forhindre hårtap. Aprikoskjerneolje kan også fukte, nære og mykgjøre skjegget, samt gi det en god duft.

Essensielle oljer

Disse er naturlige konsentrerte planteekstrakter som har ulike dufter og egenskaper. Essensielle oljer er bra for skjegget, fordi de kan tilføre aroma, stimulans, og terapeutiske effekter til skjeggoljen. 

Gran, edelgran, furu og dvergfuru

Disse har en frisk og skogaktig duft som kan virke oppkvikkende, rensende og balanserende. De kan også stimulere blodsirkulasjonen i hodebunnen, styrke hårrøttene og forebygge hårtap. De har også antiseptiske og betennelsesdempende egenskaper som kan lindre kløe, flass og infeksjon i skjegget.


Einer og sedertre

Disse har en varm og treaktig duft som kan virke beroligende, avslappende og harmoniserende. De kan også fremme hårvekst, tykkelse og volum ved å stimulere hårsekkene og balansere talgproduksjonen. De har også antiseptiske og soppdrepende egenskaper som kan rense skjegget fra bakterier og sopp.

Lavendel

Dette har en søt og blomsteraktig duft som kan virke beroligende, lindrende og helbredende. Det kan også fremme hårvekst, styrke og sunnhet ved å regulere hormonbalansen og redusere stressnivået. Det har også antiseptiske og antiinflammatoriske egenskaper som kan lindre irritasjon, betennelse og flass i skjegget.

Rosmarin og laurbær

Disse har en krydret og urteaktig duft som kan virke oppfriskende, stimulerende og klargjørende. De kan også øke hårvekst, glans og farge ved å øke blodtilførselen til hodebunnen og aktivere melaninproduksjonen. De har også antibakterielle og antioksidant-egenskaper som kan beskytte skjegget mot infeksjon og aldring.

Rosmarin har blitt ekstremt populært i det siste til hårpleie, fordi det har mange fordeler for hårets helse og utseende. Rosmarin kan fremme hårvekst ved å stimulere blodsirkulasjonen i hodebunnen, styrke hårrøttene, redusere betennelse og flass, og beskytte mot hårtap. Flere studier har vist at rosmarin kan være like effektiv som kommersielle hårvekstprodukter, men med færre bivirkninger. Rosmarin har også en frisk og urteaktig duft som kan virke oppkvikkende og klargjørende for sinnet.

Vitamin E

Vitamin E er en naturlig antioksidant som kan beskytte de andre oljene i skjeggoljen og voksen fra å bli harske eller oksidert. Dette forbedrer kvaliteten og holdbarheten til produktene.

Vitamin E-olje er også bra for skjegget og huden, da den gir fuktighet, næring og beskyttelse. Vitamin E olje kan redusere kløe, flass, irritasjon og betennelse i huden under skjegget.

Den kan også stimulere blodsirkulasjonen i hårsekkene, noe som kan øke skjeggveksten og tykkelsen. Vitamin E-olje gir også skjegget en fin glans og en myk følelse.

Smør og voks

(kun i Tapio skjeggbalsam og mustasjevoks)

Bivoks

Bivoks er et stabiliserende middel som gir skjegget mer hold og en lengre varig frisert utseende. Bivoks hjelper også til med å forsegle fuktigheten og beskytte skjegget mot ytre påvirkninger som vind, sol og forurensning. Bivoks har også antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper som kan forebygge infeksjon og irritasjon i huden under skjegget.


Sheasmør

Sheasmør er et fuktighetsgivende middel som gir skjegget dyp næring og hydrering. Sheasmør mykgjør, glatter og styrker skjegghårene, samt reduserer kløe, flass og betennelse i huden under skjegget. Sheasmør har også antioksidanter, vitaminer og mineraler som gir skjegget glans og helse.

Kakaosmør

Kakaosmør er et hardt og sprøtt smør som kommer fra kakaobønner. Kakaosmør har en deilig sjokoladeduft og en rik farge. Kakaosmør gir fuktighet, næring og beskyttelse til skjegget. Det hjelper også til med å forhindre tørrhet, skade og brudd i skjegghårene. Kakaosmør har også antioksidanter, vitaminer og mineraler som gir skjegget glans og helse.

Argansmør

Argansmør er et mykt og kremet smør som kommer fra arganolje, som presses fra frøene til argantreet som vokser i Marokko. Argansmør har en mild nøtteaktig duft og en lys farge. Argansmør gir næring, reparasjon og beskyttelse til skjegget. Det hjelper også til med å redusere brudd, splittede tupper og krus i skjegget, samt å stimulere blodsirkulasjonen i huden under, noe som kan fremme skjeggveksten. Argansmør har også vitamin E, omega-6 og omega-9 fettsyrer, som gir skjegget silkeaktig glans og mykhet.


Jojobasmør

Jojobasmør er et smidig og smørbart smør som kommer fra jojobaolje, som utvinnes fra frøene til jojobaplanten som vokser i Nord-Amerika. Jojobasmør har en nøytral duft og en hvit farge. Jojobasmør gir optimal fuktighet og balanse til skjegget. Det hjelper også til med å regulere talgproduksjonen i huden, noe som kan forebygge akne, betennelse og infeksjon. Jojobasmør har også vitaminer, mineraler og fettsyrer som gir skjegget styrke og elastisitet.