fbpx
Epost

post@katrinasurtehage.no

Fri frakt ved kjøp over 650 kroner! Bruk rabattkoden STORKUNDE i kassaområdet.

Dette er gjerne et spørsmål som ofte stilles enten av skeptikere eller personer som faktisk mangler kunnskap om hva dette med naturlig hudpleie egentlig dreier seg om. Det finnes jo så utrolig mye idag som merkes med stikkord som økologisk, bærekraftig, organisk, naturlig, lokalprodusert, etc, noen ganger uten at produktet egentlig er så veldig forskjellig fra alt det andre, så det er absolutt forståelig at en kan få inntrykket av at alt som heter sånn bare er vanlige produkter i finere innpakking og til en dyrere pris.

Med andre, litt skarpere, ord, bare tull, lureri, og grådighet, forkledd som moralsk overlegenhet og en falsk omsorg for planeten og medmennesket. Dessverre viser jo dette seg ofte å være sant, som i så kalt «greenwashing» hvor store firma som BP, Nestle og McDonalds både bokstavelig og billedlig talt maler seg sjøl «grønne» uten å egentlig forandre noe som helst i sine metoder og fortsetter å ødelegge miljøet og helsen til milliarder av mennesker.

En egen debatt: hva er egentlig «naturlig»?

Det går fint an å begynne å filosofere ganske mye over hva som egentlig kan telles som «naturlig» eller «organisk», siden disse er ganske så altomfattende og store ord. Ifølge kjemien er jo nesten alt som inneholder karbon organisk, og med denne definisjonen kan en jo kalle både plastikk og bensin 100% organiske. Dette er altså, for gemene man, et fullt meningsløst ord som fint kan plastres over unødig dyre produkter. 

Mange sier dessuten at «naturlig» heller ikke bør betraktes som synonymt med «bedre». Det finnes nemlig mange ting som er fullt naturlige som kan drepe deg også, som giftige planter, farlige dyr, sykdommer, naturlige fenomen som vulkaner, stormer og tsunamis. Det å dø er jo noe av det mest naturlige som finnes, hvis en virkelig skal dra det til spissen.

«Naturlig» tenker en ofte som synonymt med «alt som ikke er skapt av mennesker» – men vi er jo skapt av naturen, og lever likt som alle andre dyr på den samme planeten, og vår DNA er nesten 99% helt lik DNAet til sjimpansene. Er ikke mennesket dermed også en del av naturen? Vil ikke da alt som er menneskeskapt, også være en del av naturen? Er ikke egentlig hele universet fullt naturlig? Hva med romvesen, dersom de finnes, er ikke de også naturlige?

Jeg er ikke en stor bedrift, jeg gjør faktisk alt sjøl

Dette er en debatt som kan fortsette i evighet og noe av det kan bli litt meningsløst og ærlig talt litt tullete, hvert fall om en fortsatt (?) snakker om meg og produktene mine. Jeg er jo ikke en stor bedrift, jeg har ikke en eneste ansatt og gjør alt sjøl. Denne nettsiden har jeg lagd sjøl, alle bildene enten maler jeg eller fotograferer sjøl, eller lager med digital kunst, og alle tekstene skriver jeg selvfølgelig sjøl, ord for ord. Jeg lager alle produktene mine i mitt eget kjøkken, og urtene gror i min egen (eller egentlig min veldig snille utleier sin) hage, her i Sjetnemarka.

Jeg har hverken social media manager eller regnskapsfører eller noen som helst andre som hjelper meg, og jeg sykler eller går sjøl til posten for å levere pakkene mine. Når du ringer meg eller sender epost til meg så er det jeg som svarer, og ingen andre. Dette er ganske langt fra de store bedriftene vi snakket om i starten av teksten, som mye lettere kan lure deg uten å få noen store konsekvenser, mens hvis jeg skulle lyve ville jeg personlig være den som tar hele smellen og som hverken kan, eller har råd til, å gjemme meg bak noen andre.

Så hva er «naturlig hudpleie» da, egentlig?

Så tilbake til dette med «naturlig hudpleie». Uansett hva en tenker om betydelsen av «naturlig», så er dette en faktisk anerkjent egen kategori av hudpleie, ifølge både kosmetologer og dermatologer. Dette gjelder altså hudpleie som baserer seg på minst mulig prosesserte ingredienser, altså ting som fortsatt går an å gjenkjenne fra sin naturlige tilstand.

Dette gjelder altså produkter som er lagd av ingredienser som kokosolje, bivoks, eteriske oljer, honning, kakaosmør, sheasmør, mandelolje, etc. Fokus er på at en i prinsipp bare kan gå ut i skogen, eller på en gård eller annet jordbruksområde, samle inn ingrediensene, og så rense, koke, eller smelte det til å så kunne brukes direkte som hudpleieingrediens. Dette er altså ting som ikke krever store fabrikksprosesser, men som et alminnelig menneske egentlig kan lage selv på kjøkkenet sitt. Sånn som jeg. Jeg kjøper jo de fleste av oljene i matbutikken, da, siden klimaet her er en ganske stor forhindring hvis en har lyst på sin egen kokospalme eller et mandeltre…

Dette er altså ikke noe som er oppfunnet i et laboratorie, men ting som, i den alminnelige betydelsen av ordet, kan kalles «naturlige». Hvorfor er det da nødvendig å gjøre dette til en egen kategori?

Er «naturlig» faktisk «bedre»?

Ja, det er bedre. MYE BEDRE, faktisk, hvis du spør meg. Fordi jeg snakker jo om hudpleie. Dette kan jeg si utifra både et større perspektiv og utifra egen erfaring, siden jeg sjøl kommer fra en familie med mye eksemer, astma, allergier, psoriasis, og seborreisk dermatitt. Det som personlig har hjelpt hudproblemene mine aller mest, er de tingene som jeg har lagd sjøl, fra naturlige ingredienser.

Jeg har slitt med ekstremt tørr hodebunn og flass i hele livet mitt, og det var ikke før jeg byttet om til sjampo med rhassoul leire og begynte å bruke hjemmelagd hårolje som jeg faktisk kunne føle meg helt normal i hodebunnen. Tidligere vintre pleide jeg altid å få så mye kløe, svie, og eksem i hodebunnen at jeg til og med fikk sår over hele hodet, mistet hår, og blødde ut av ørene.

Denne vinteren har jeg bare hadd en relativt normal mengde flass, noen små eksem, og minimalt med kløe, fordi jeg bruker mine egne naturlige produkter. Dette er første gang på 30 år som jeg slipper å grue meg for å være blant folk om vinteren, uten å gjemme hodet mitt i en lue. Og om sommeren er hudproblemene mine null, niks, og borte. Det kan faktisk kalles en nermest mirakuløs forbedring.

Hva sier vitenskapen?

Fra et større, mer vitenskapelig, og populasjonsbasert perspektiv, er naturlig hudpleie faktisk også mye bedre. Dette er altså hudpleie ofte lagd av ingredienser som er brukt i tusenvis av år, som er så ufarlige at de også brukes i matlaging. Det er ingen som vil få kreft av å smøre seg med kokosolje og bivoks. Det er ingen som vil få hormonforstyrrelser av å ha mandelolje i håret.

Det som offisiellt kategoriseres som naturlig hudpleie inneholder altså ingen parabener, ingen ftalater, ingen parfymer, ingen tungmetaller, ingen petroleumsbaserte ingredienser, ingen miljøgifter eller helseskadelige stoffer. Det høres jo ganske greit ut, ikke sant?

Jeg synes at det nesten er hver eneste dag en får lese artikler om at de «vanlige» hudpleieproduktene, selv fra de store og mest kjente merkene, inneholder både skadelige og rent sagt farlige stoffer. Her er artikler både fra DagbladetNRKForbrukerrådetKreftforeningen, og forskning.no.

Hvem bestemmer hva naturlig hudpleie er?

Her kommer vi da til selve kjernen av problemet. Vi vet at det er mye juks og tull der ute, og at mange bruker fine ord bare på grunn av markedsføring og grådighet. Det er også mange skadelige stoffer i de alminnelige produktene til hudpleie og kosmetikk, fordi de forlenger holdbarheten, forbedrer duften, gir hurtigere effekt, eller gjør produktet billigere å produsere. Så hva med naturlig hudpleie? Dette er heller ikke en beskyttet titel eller kontrollert kategori, og desverre lider selv denne kategorien av mange av de samme problemene.

Det betyr altså at du må være svært forsiktig selv med hudpleieprodukter som kaller seg naturlig, fordi det er ingen som kontrollerer hvis de faktisk er så naturlige som de sier at de er.  Ordet naturlig kan nemlig ha svært mange og varierte betydelser, og er ikke et beskyttet ord. Det kommer jo av ordets natur at det kan bli vanskelig å definiere offisiellt.

Det finnes selvfølgelig regler som må følges, og ingredienser som det ikke er lov å bruke. Men det er også mange parabener og andre stoffer som fortsatt er lov å bruke i hudpleie og kosmetikk. Derfor kan en heller ikke skrive for eksempel «fri fra parabener» på forpakningen, siden flere av disse stoffene fortsatt er lov å bruke. Det er sjeldent lov å skrive «fri fra» noe som helst på produktet sitt lenger.

Det eneste forbrukerrådet kan gjøre er å varne deg som konsument, og å anbefale deg å lese på ingredienslista. Noen ingredienser kan selvfølgelig forbys, men det tar ofte tid og mange mennesker rekker å skades av farlige produkter før de trekkes fra markedet.

Ta kremen i egne hender

Så hva kan du sjøl gjøre? Du kan faktisk ta ting i dine egne hender. Det er ikke vanskelig å lage hudkrem, deodorant, hårolje, og lignende, og jeg deler mange interessante tips og oppskrifter både her i bloggen og i boka mi. Den eneste måten å vite hva som egentlig er oppi kremene dine, er ved å lage dem sjøl.

Du kan også velge å ta meg på ordet, og bruke noe fra butikken min. Alle ingredienser står på produktsiden, sånn at du vet hva som er oppi før du kjøper produktet. Jeg følger selvfølgelig også alle regler som finnes til stede gjeldende kosmetikk og hudpleieprodukter, sånn som å melde fra til mattilsynet, registrere seg i CPNP, og å få et uavhengig lab å teste produktene for sikkerhet og trygghet. Dersom produktet du kjøper ikke følger disse standardene, så kan mattilsynet utferde salgsforbud.

Du bestemmer altså sjøl hva naturlig hudpleie er, og hva som er best for din hud. Som altid ønsker jeg deg lykke til, minner deg om å lytte til din egen kropp, og godt nyttår alle sammen! Takk for at du leste litt bloggen min.

Anbefalte artikler